Tukler med Jeppe

Bob Hund, grå drabantby og sushi er omgivelsene når svenske Olof Lindquist setter i scene «Jeppe på berget» på Det Norske Teatret. - Jeg er jo bare 28 og kan lite om historie, forklarer Lindquist.

Jeppe on the rocks

- Nei, forresten, jeg kan faktisk ganske mye om 1700-tallet, men jeg fikk lyst til å plassere Jeppe i en annen tid. En god idé syntes jeg, sier Lindquist foran gårsdagens premiere.

Årets talent

Lindquist gikk ut av regilinja ved Teaterhøgskolen i fjor, og ble kåret til Årets teatertalent 98 av Dagbladet. Hjemme i Malmö bor kjæresten og de to sønnene på tre og ett år, mens pappa pendler mellom teateroppsetninger både i Norge og Sverige.

- Hvorfor drikker Jeppe, Olof Lindquist?

- Hvorfor ikke? Med så mye ulykke og elendighet som skjer rundt ham er det ikke rart at han drikker. I min slekt er vi mange alkoholikere, og vi er alle på jakt etter en eller annen form for rus. Hvorfor ellers tror du folk drar til Australia for å hoppe i strikk? Vi drikker alle sammen. Nei, det interessante spørsmålet med «Jeppe på berget» er ikke hvorfor Jeppe drikker, men hvorfor baronen kjeder seg.

- Hvorfor gjør han det, da?

- Fordi han lever et tomt liv. Han leker med Jeppe, manipulerer menneskene rundt seg helt uten moralske skrupler. Blott til lyst, så å si. Av ren kjedsomhet.

- Hvem er baronen i din samtidsversjon av «Jeppe»?

- Det fins da mange små baroner rundt omkring oppe i Holmenkollåsen. I dag har den grovbarkede og hensynsløse materialismen blitt mye sterkere. Og uten en verdi i arbeidet du gjør, så dør du. Det er farlig når du ikke ser meningen i det du gjør. Før døde vi sakte, nå går det fortere og fortere.

Kjedelig

Lindquist har erstattet noen av rollefigurene med dansere og forandret en del på manuset.

- Baronens hoff er kjedelig beskrevet, så jeg skrev det om.

- Du skrev om Holberg? Ja vel.

- Jeg hadde nok hatt flere betenkeligheter hvis jeg hadde vært nordmann. Holberg er ingen hellig ku i Sverige. Vi sliter med Strindberg, vi.

- Forstår du det hvis noen misliker hva du har gjort med «Jeppe på berget»?

- Jeg blir ikke irritert hvis noen går i pausen.

Jeg gjør ikke det.