Tull fra Søbye

FORLAGSBRANSJEN: Fra tid til annen dukker det opp artikler skrevet for å skape oppmerksomhet om mer eller mindre oppsiktsvekkende sider ved norsk forlagsverden. Ofte er disse artiklene spennende å lese for oss som går rundt i miljøet hver dag. Kravet må likevel være at forfatteren vet hva han skriver om og ikke bare lar seg inspirere av egen evne til coole formuleringer. Kvalitet i prosa og sakprosa henger ofte sammen med kontroll av detaljer. Ettersom jeg kan en del om Damm og Damms utvikling er det interessant å oppservere hvor lettvint Søbye er i egen omgang med fakta. Det redaksjonelle kontrollarbeidet med denne artikkelen har ikke vært godt. Jeg kan selvfølgelig ikke kontrollere Søbyes påstander om Aschehoug og Gyldendal - jeg har jo ikke hans dype kunnskaper om disse forlagene. «Damm-avsnittet» inneholder imidlertid nesten bare tull.

SØBYE SKRIVER: «Damm ble med ett stort etter oppkjøpet av Ex Libris forlag i 1999.» Tidsmessig er dette riktig observert. Fra 1999 til 2006 har Damm vokst fra en årsomsetning på 74 millioner kroner til nesten 600 millioner kroner. Det er når Søbye hevder at dette skyldes Harry Potter at det blir tull. Harry Potter sprer magi, men dette er ikke hans verk. Damm er blitt et stort forlag fordi vi er flinke til å få mye ut av forfatternes rettigheter i alle kanaler i et systematisk, integrert system. Vi har kjøpt Allehånde forlag, Ex Libris forlag, Universitetsforlagets grunnskoleavdeling, NKS forlaget, Faktum Orfeus forlagene, Tingleff forlag, 25 % av Lydbokforlaget og Hilt & Hansteens forlag. I tillegg har vi fusjonert med de to andre Egmont-forlagene; Hjemmets bokforlag og Fredhøis forlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SIDEN 1999 og til utløpet av 2006, dvs. i løpet av 8 år, har vi alt i alt solgt ca 800.000 eksemplarer av Harry Potter-bøkene. Med en gjennomsnittlig innpris til bokhandel på 175 kroner pr eksemplar gir dette en akkumulert forlagsomsetning på totalt 140 millioner kroner. 140 millioner fordelt over 8 år blir 17,5 millioner kroner i året. Sammenligningsvis omsatte Damms bokklubber (tidligere Hjemmets Bokforlag) for 240 millioner kroner bare i 2006.«Millioninntektene fra Harry Potter-suksessen ga Damm penger som ble brukt til å ekspandere til et fullskalaforlag», sier Espen Søbye. Dersom han tror at fortjenestemarginen av en årlig omsetning på 17,5 millioner kroner er nok til å finansiere ovennevnte oppkjøpsliste - vel, da er han i beste fall naiv.

OPPKJØPENE er lånefinansiert, ikke i bank, men i Egmont International Holding. Det belastes ordinær rente på disse pengene. Rentekostnaden bokføres løpende i Damms regnskaper. På samme måte utgiftsføres goodwill knyttet til oppkjøpene i Damms regnskaper. Kostnaden er altså ikke gjemt bort i holdingselskap eller tilsvarende. Justert for goodwillavskrivninger har Damm i hele vekstperioden hatt årlige driftsresultater på mellom 6 % og 10 % - og vi føler oss slett ikke lammet.

I FØLGE SØBYE er Aschehoug og Gyldendal lammet og «Det er denne lammende situasjonen som gjorde at Damm så sitt snitt til å trykke noe annet enn Yatzyblokker og Ludobrett». Dette er jo spenstig og morsomt formulert, men når han burde vite at Damm ikke har produsert spill (heller ikke Yatzy og Ludo) siden 1988, så blir det hele bare dumt. Jeg ventet meg mer av Espen Søbye.