Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tull og tøys med rare ord

«Bakmålsordboka» er noe så sjeldent som en samling av norske nyord. Nyordene er oppfunnet for anledningen av sosiolog og skribent Kjetil Rolness.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et fyndig og svært underholdende forord, for øvrig det beste ved boka, tar Rolness et oppgjør med norsk språkrøkt og til orde for større språklig anarki. Ordboka markerer startskuddet for frigjøringen. De tusen ord og uttrykk består av nye definisjoner av kjente ord, og av nye ordsammensetninger.

Et søtt eksempel: «banalsex seksuell omgang; rutinemessig, pliktpreget kjønnsakt, oftest mellom ektefeller el. samboende.» Skjønner?

Rolness setter rett og slett ord på nye sosiale, kulturelle og politiske innsikter, ofte vittig, men ikke alltid. Ideen er fiffig, men denne leseren gikk meget fort lei. I bunn og grunn tror jeg at ordene ville ta seg bedre ut i bruk enn i leksikal form.

Så, Kjetil Rolness, jeg venter på enda spenstigere lørdagsbidrag til Dagbladet, nå også med bakmål. Eller kanskje en roman? Lykke til!

Hele Norges coronakart