DEBATT

DEBATT: Identitet og kultur

Tullball om norske verdier

Opptakten til jula er høytid for omfavnelse av norske verdier. Men hva er det vi omfavner, og hva bør være norske verdier?

VERDIER: Den norske eliten, inkludert grunnlovsfedrene på Eidsvoll, var påvirket av de nye tankene om folkesuverenitet, politisk frihet, maktfordeling og individets rettigheter. Foto: NTB Scanpix
VERDIER: Den norske eliten, inkludert grunnlovsfedrene på Eidsvoll, var påvirket av de nye tankene om folkesuverenitet, politisk frihet, maktfordeling og individets rettigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sist debatten om norske verdier raste, i 2017, ble det mye harselas rundt ytre symbolverdier, som Kvikk Lunsj, brunost og nystekte vafler. Mer vanlig er det at snakk om norske verdier reduseres til en årlig, rituell småkjekling om for eller mot skolegudstjenester. For? Tommel opp. Mot? Tommel ned. Debatten starter gjerne med at en eller annen lurifaks av en rektor endrer navn på skolens ball, fra juleball til vinterball.

Og så blir det bare tullball.

- En time på kirkebenken har ikke ungene vondt av, mener de mer pragmatisk innstilte agnostikerne. - Skolen skal ikke utsette ungene for forkynning, roper de sekulære kulturkrigerne. - Vi må holde i hevd den kristne kulturarven, advarer de nasjonalkonservative.

Alle glemte de å puste. Heller ikke denne gangen bunnet all ståheien i et særkrav fra muslimene, men i et naivt forsøk på inkludering av Jehovas Vitner. Ergo: Faren over. Norske verdier var ikke under angrep. Vi kan alle gå til bords å ete oss stappmette.

Kulturarven er med oss i hvert et slurp, stønn og rap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer