Tullinløkka til Einar Førde?

Igjen planlegges et nytt museumsbygg på Tullin-løkka i Oslo. Framfor å fortape seg i administrativt og strategisk surr, bør Kulturdepartementet samle seg om to nye museumsbygg i området som ferdigstilles innen det symbolske året 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Norge foretrekker vi å ta en ting om gangen i forbindelse med kostbare kulturelle manøvrer. Derfor medførte det etterlengtede operavedtaket en viss resignasjon. Med tanke på andre sentrale kulturinstitusjoners behov, antok de fleste at man kunne skyte en hvit pil etter statlig kapital med kulturell ambisjon inntil operahuset er ferdigstilt.

Derfor er stortingsmeldingen «Kjelder til kunnskap og oppleving» foreløpig mottatt med gledelig forbauselse. Regjeringen tilråder et nasjonalt museumskompleks på Tullinløkka gjennom en samorganisering av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Riksutstillinger, Norsk Arkitekturmuseum, Kunstindustrimuseet og Henie Onstad Kunstsenter.

DET ER MULIG at det er grunn til å se lyst på situasjonen. Likevel bør stortingsmeldingens intensjon, den potensielle realisering og de administrative og faglige omlegginger rapporten bærer bud om, forårsake en viss uro. Ikke minst fordi meldingen hører hjemme i en kontekst, en kontekst som ikke bør underkjennes. Den består blant annet av en svak tradisjon for oppføring av kulturbygg i det ny-rike Norge, en uforutsigbar nasjonalforsamling, en kulturpolitisk offentlighet kjennetegnet av ufrihet, en vilkårlig presse, og ikke minst - et ikke ubetydelig trauma (den forrige Tullinløkka-debatten).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer