Tung på labben

Disneys svakeste på flere år. Les alle dagens filmanmeldelser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Disney har det tøft om dagen. Nylig meldte Pixar, som de siste åra har levert vesentlige bidrag til Disneys pengebinge med dataanimerte genistreker som «Monsterbedriften» og «Oppdrag Nemo», at de ønsker å avslutte samarbeidet. For mens Pixars filmer synes å være sikre vinnere, har Disney slitt med sine. Hvis selskapets nyeste satsing på tradisjonell håndtegnet film er en indikasjon på hvor veien går, har de et relativt stort problem.

Forvandles

For lenge, lenge siden, den gang mammuter fremdeles trasket på jorda, levde menneskene i nært samspill med naturen. Unge og dumdristige Kenai jager ei bjørnebinne, en tankeløs handling som forårsaker storebrorens død. Kenai legger i vei for å hevne ham, men blir på magisk vis sjøl forvandlet til en bjørn - og får lære at kjærlighet, toleranse og respekt for ens omgivelser er essensielt for å overleve.

Forutsigbart

Det beste først: Bildene er til tider vanvittig flotte, animasjonen flyter så det er en fryd. Folk som påstår at den tradisjonelle animasjonen er død, tar heldigvis feil. «Min bror bjørnen» er likevel milevis fra Disneys beste. Manus, som byr på en solid dose moral krydret med «økologi light», er åpenbart laget etter kokebokprinsippet. Her er litt «Bambi», en dash «Mulan» og en klype «Pocahontas»- og veldig mye «Løvenes konge». Lapskaus-prinsippet har fungert bra før, her har det noe panisk over seg, som om mantraet har vært «vi kjører safe, vi helgarderer, vi trenger virkelig en suksess nå!». Resultatet blir overprodusert og svulstig, regissørene er overraskende tunge på labben. Forutsigbart blir det også, i hvert fall for alle oss som har levd en stund og kan vår Disney. Som vanlig er det komiske øyeblikk, men det er for langt mellom dem, og de blir sjelden virkelig morsomme.

Pregløst

Jeg er klar over at kjernepublikummet er barn, og er helt sikker på at mange av dem vil glede seg stort. Men uansett: Dette er annensortering fra onkel Walts etterkommere.

Det minst vellykkede er lydsiden. Moralen trommes inn i oss, godt hjulpet av dundrende musikk signert Phil Collins og Marc Mancina. At de pregløse sangene blir framført på norsk av artister som synger som om det sto om livet, gjør ikke saken bedre.

Flott å se på, jo da. Men «Min bror bjørnen» vil likevel bli stående som en parentes i Disneys katalog.

ELGEN: Akkurat som i Norge er det elgen som er skogens konge.
FLOTTE BILDER: Visuelt er det ikke noe å si på «Min bror bjørnen», Disneys nyeste animasjonsfilm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer