Tung rock-eksport

NASHVILLE (Dagbladet): Gluecifer har vokst opp med Motörhead som rock'n'roll-helter. Nå sitter de backstage i USA og drikker sammen med vokalist Lemmy. Ved scenekanten står fans som har kjørt 720 kilometer for å høre sine norske helter.

Settingen er relativt absurd. I en familiepark i USAs countryhovedstad sitter Lemmy (53) langt nede i den første bourbonflaska og prater skit og utveksler historier med gutta i oppvarmingsbandet. Foran utescenen står om lag 150 mennesker, det dårligste oppmøtet under en turné som ellers er lagt til klubber med høyere rock'n'roll-faktor. På CBGB's i New York var Slash på plass i den stappfulle salen.

- Slash ga meg tommelen opp. Grei attest det, sier vokalist Frithjof Jacobsen - alias Biff Malibu.

Motörheads storhetstid er over, mens Gluecifer bygger opp en fanbase i USA før plate nummer tre gis ut på Seattle-selskapet SubPop.

Fansen er ikke mange i antall ennå, men de er dedikerte. Ved scenekanten står fem menn i alderen 18 til 24 år som har kjørt 720 kilometer fra Florida og Alabama for å høre Gluecifer. De har platene - og kan tekstene.

- De sparker unna, sier én.

- De viser USA hvordan rock skal spilles, sier en annen, fortsatt høyt oppe etter konserten. De spiller selv i bandet American Backstabbers, og er fulle av respekt når de får møte sine norske kolleger - som inviterer dem på ny konsert i Atlanta dagen etter.

Lite glamour

19 jobber har Gluecifer gjort den siste uka i USA.

- Vi takker Gud for at vi har såpass mye live-rutine fra Europa. Ofte må vi klare oss uten soundcheck, forteller gitarist Arne Skagen, alias Captain Poon, og dreper alle illusjoner om et glamorøst rock'n'roll-liv.

- Men vi håper i hvert fall å etablere en litt finere groupie-crowd enn den Motörhead har, legger han til.

Det er ikke rare betalingen de får, heller. Turneen er gjort mulig takket være støtte fra plateselskap, forlag, oppsparte midler og 20000 kroner fra Utenriksdepartementet. Salget av T-skjorter og plater sper på budsjettet noe.

- Vi håper å gå i null, sier Jacobsen.

Gluecifer har holdt på i fem år, Lemmy i 34. Og Motörhead lever opp til tittelen på sin ferske liveplate, «Everything Louder Than Eveything Else».

- Hvorfor så høyt? spør vi.

- Hva? spør Lemmy og flirer. - Fordi vi liker det, for faen, freser han tilbake.

Lemmys meldinger er korte, men konsise. Han skryter av Gluecifer, som han mener spiller rett fram rock'n'roll.

- Det var to av oss, nå er vi blitt tre, sier Lemmy og innlemmer Gluecifer i den lille tungmetall-familien sammen med Nashville Pussy.

- Ikke glem å nevne Nashville Pussy så ofte som mulig, sier Lemmy før Gluecifer går på scenen.

Pussy provoserer

Det var Georgia-bandet som inviterte nordmennene med på turneen etter at de hørte dem på Roskilde. I Nashville ble de nektet å spille fordi bandnavnet provoserer. Det provoserer Lemmy, som seinere på kvelden freser fra scenen:

- Who finds pussy unacceptable?

GIR ALT: Vokalist Biff Malibu (Frithjof Jacobsen) og gitarist Captain Poon (Arne Skagen) gir Countryhovedstaden Nashville en leksjon i rock'n roll from Norway under mottoet "Classic Oslo Attitude".