ÅPEN: Bokskya, bokbransjens nye applikasjon for ebøker, ble lansert i dag. Men Den norske Bokdatabasen, som distribuerer ebøkene til norske nettbokhandler, mangler foreløpig en stor del av de skjønnlitterære nyhetene. En rekke forlag er dessuten helt fraværende, og selger i stedet bøkene sine i en konkurrerende tjeneste. Foto: Thomas Skaug/Dagbladet
ÅPEN: Bokskya, bokbransjens nye applikasjon for ebøker, ble lansert i dag. Men Den norske Bokdatabasen, som distribuerer ebøkene til norske nettbokhandler, mangler foreløpig en stor del av de skjønnlitterære nyhetene. En rekke forlag er dessuten helt fraværende, og selger i stedet bøkene sine i en konkurrerende tjeneste. Foto: Thomas Skaug/DagbladetVis mer

Tung start for den norske eboka

Det er ikke bare navnet som er trøblete med Bokskya.

Dagen i dag skulle være merkedag for den norske eboka. Den norske Bokdatabasen, bokbransjens store fellessatsing på salg av ebøker, åpner de digitale dørene til tjenesten Bokskya.

Men tilbudet er langt fra komplett, og ganske forvirrende for en ebokkjøper.

FORDI forlag og forfattere ikke er enige om royaltysatser, inneholder basen foreløpig mest backlist og billigtitler. De skal selges via norske nettbokhandler, med nær 1500 titler ved lansering.

Du kan ikke handle bøkene direkte fra applikasjonen Bokskya, slik forbrukerne er vant til fra Amazons Kindle, og andre tjenester på lesebrett. Fordi bokhandlene skal ha sin del av kaka, lar Bokskya deg bare organisere og lese ebøkene du har kjøpt i hver enkelt nettbokhandel.

Vil du handle flere steder, må du opprette brukerkonto i hver enkelt nettbokhandel, og så knytte disse manuelt til din Bokskya-applikasjon, der bøkene du kjøper dukker opp for lesing.

Ikke akkurat sømløst.

SAMTIDIG har uenighet om betingelser ført til at en rekke viktige små og mellomstore forlag, som Kagge, Pantagruel, Press, Juritzen, Bazar, Vega, Spartacus, og Piratforlaget, foreløpig har valgt å stå utenfor tjenesten. Bokdatabasen forlangte opprinnelig ti prosent av forlagene for hver solgte bok, men har halvert kravet. Det skule nesten bare mangle: All fornuft tilsier jo at digital distribusjon bør være vesentlig rimeligere enn fysisk.

I stedet tilbyr disse forlagene nå ebøkene sine gjennom den internasjonale ebokplattformen Emviem.

Emviems løsning snakker ikke med konkurrenten Bokskya. Dermed tvinges du som bokkjøper til å forholde deg til flere ulike teknolgiske plattformer, flere ulike brukerkontoer og innlogginger, samt til å holde rede på hvilke forlag som gir ut hvilke bøker, og hvor de selges.

Bokdatabasen på sin side, er bare tilgjengelig for bokhandler som er aksjonærer i eierselskapet. Med forlags- og bokhandlermakta på Sehesteds plass i spissen, vil eierne «beskytte sin investering». Dermed blir bøkene i Bokskya verken tilgjengelige for andre, frittstående norske nettbokhandler, eller for de markedsledende ebokbutikkene til gigantene Amazon, Apple eller Google.

NOEN FORSØKER å framstille dette som en heroisk Davids kamp mot Goliat. En vel så nærliggende tolkning er at de store forlagshusenes ønske om å opprettholde markedskontroll og vertikal integrasjon i verdikjeden har svekket fokuset på forbrukervennlige og nettsentriske løsninger. Når de store forlagene er så tungt inne i bokhandleri og bokklubbdrift, blir det lett slik.

For kulturkonsumenter som er vant til å handle med ett klikk i megatjenester som Amazons Kindle, framstår dagens norske eboktilbud som fragmentert og gammelmodig.

DU MÅ HA KONTO fire steder for å få tilgang til det lille utvalget som i dag finnes av norske ebøker: Hos Boskya, i en nettbokhandel som forhandler Den norske bokdatabasens ebøker, hos Emviem, og hos Adobe.

Det er nesten skandaløst. For såpass vet vi etter femten år med musikk på nett: Forbrukerne vil ha alt på ett sted, til riktig pris. Får de ikke det, går de videre.

advarer Forbrukerrådet om at dagens splittede situasjon kan drive forbrukene i retning pirattjenester. Rådet har et poeng. Når pirattjenestene i tida framover trolig vil være de eneste som «tilbyr» ebøker fra alle forlag, har bransjen satt seg selv i sjakk. For oss som har fulgt musikkbransjens strev med nettet, gir dette en sterk følelse av déjà vu.

Og så er det spørsmålet om pris.

Bokkjøperne aksepterer nok at bøker i et lite språkområde som det norske må koste mer, men gapet mellom bransjens prisforventninger og det vi er vant til å betale for engelskspråklige ebøker, er likevel voldsomt.

DEN NORSKE BOKBRANSJEN skal gratuleres med to nye plattformer for salg av ebøker. Det er skritt i riktig retning, på en ukjent og uoversiktlig vei. Men noen har gått der før. Det begynner å bli en klisjé å fastslå at bokbransjens mektigste gjentar platebransjens gamle feilgrep i møtet med de digitale utfordringene.

Kanskje det er derfor de også finner opp noen helt nye?

Dagbladet.no kommer tilbake med førsteintrykk av Bokskya og Emviem.