Tung start for den norske eboka

Det er ikke bare navnet som er trøblete med Bokskya.

ÅPEN: Bokskya, bokbransjens nye applikasjon for ebøker, ble lansert i dag. Men Den norske Bokdatabasen, som distribuerer ebøkene til norske nettbokhandler, mangler foreløpig en stor del av de skjønnlitterære nyhetene. En rekke forlag er dessuten helt fraværende, og selger i stedet bøkene sine i en konkurrerende tjeneste. Foto: Thomas Skaug/Dagbladet
ÅPEN: Bokskya, bokbransjens nye applikasjon for ebøker, ble lansert i dag. Men Den norske Bokdatabasen, som distribuerer ebøkene til norske nettbokhandler, mangler foreløpig en stor del av de skjønnlitterære nyhetene. En rekke forlag er dessuten helt fraværende, og selger i stedet bøkene sine i en konkurrerende tjeneste. Foto: Thomas Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagen i dag skulle være merkedag for den norske eboka. Den norske Bokdatabasen, bokbransjens store fellessatsing på salg av ebøker, åpner de digitale dørene til tjenesten Bokskya.

Men tilbudet er langt fra komplett, og ganske forvirrende for en ebokkjøper.

FORDI forlag og forfattere ikke er enige om royaltysatser, inneholder basen foreløpig mest backlist og billigtitler. De skal selges via norske nettbokhandler, med nær 1500 titler ved lansering.

Du kan ikke handle bøkene direkte fra applikasjonen Bokskya, slik forbrukerne er vant til fra Amazons Kindle, og andre tjenester på lesebrett. Fordi bokhandlene skal ha sin del av kaka, lar Bokskya deg bare organisere og lese ebøkene du har kjøpt i hver enkelt nettbokhandel.

Vil du handle flere steder, må du opprette brukerkonto i hver enkelt nettbokhandel, og så knytte disse manuelt til din Bokskya-applikasjon, der bøkene du kjøper dukker opp for lesing.

Ikke akkurat sømløst.

SAMTIDIG har uenighet om betingelser ført til at en rekke viktige små og mellomstore forlag, som Kagge, Pantagruel, Press, Juritzen, Bazar, Vega, Spartacus, og Piratforlaget, foreløpig har valgt å stå utenfor tjenesten. Bokdatabasen forlangte opprinnelig ti prosent av forlagene for hver solgte bok, men har halvert kravet. Det skule nesten bare mangle: All fornuft tilsier jo at digital distribusjon bør være vesentlig rimeligere enn fysisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer