Tung Tabloid

Morgenbladet blir ei skandaleavis! I tabloid-format! Hvor skal dette ende?

I en blanding av historisk sus og moderne avismakeri ble Morgenbladet i går presentert i sitt nye format. Foreløpig riktignok bare som en pussig form for utklippsavis, der leserne selv må sakse avisa ned i størrelse. Men fra neste uke får avisas 8000 kjøpere Morgenbladet i samme format som Dagbladet og Verdens Gang.

Og ikke nok med det: Den nye redaktøren Alf van der Hagen - kjent fra fora som Vagant, NRKs «Kritikertorget» og som redaktør for tungvektige utgivelser i De norske Bokklubbene kan fleske til med en fullblods skandalesak. Avisa påviser at forfatteren Karsten Alnæs mer eller mindre direkte har skrevet av teksten i bøker av andre forfattere og brukt dem i sitt bestselgende fem binds verk «Historien om Norge».

Alnæs blir i motsetning til folk som Knut Olav Åmås, Mari Lending, Kari Vogt og Nils Christie ikke ny spaltist i Morgenbladet. Avisen er i vekst, om ikke akkurat i rakettfart. Fra et opplag på 8000 i uka øker avisen med én prosent, cirka åtti lesere, hver måned.

- I øyeblikket går vi med underskudd, forklarer van der Hagen. - Men målet er en økning til minst 12 000 kjøpere i løpet av en fem års periode. Jeg har ikke rukket å finregne, men klarer vi dette målet, bør det gå bra.

- Tabloidformat, er ikke det et belastet ord for en mann, jeg hadde nær sagt av ditt format?

- Vi skal gi begrepet tabloid et helt nytt innhold i norsk sammenheng.

- Hva er det mest negative du kan si om begrepet tabloid?

- Den siste uka har jeg bare forbundet positive ting med ordet tabloid.

- Hva med de siste 20 åra?

- Vel, overfladisk. Den korte tida det tar å lese tabloidavisen. Men bevares, man kan ha behov for å være overflatisk også. Det fins en tid for alt.

- Hva er det mest positive du kan si om tabloid?

- Aktuelt, spisset, poengtert, profesjonell, journalistisk...

- Man skulle tro du var blitt ansatt i Dagbladet. Hva med de lange og kuriøse sakene Morgenbladet er kjent for å sette på trykk?

- Vi skal brette ut sakene over opptil fem, seks sider.

- Blir de lettere å forstå da?

- Vi vil tilfredsstille den intellektuelle nysgjerrigheten til leserne. Vi vil gi plass til de lange tankene.

- Kunne dere ikke det i storformat?

- Jeg synes ikke helt vi har klart det. Tabloidformatet egner seg bedre. Det gir oss dessuten mulighet til også å fatte seg i korthet, sier Alf van der Hagen, som i går hadde fått TV2-direktør Kåre Valebrokk til å fortelle om sin fortid i Morgenbladet, der han avanserte fra søplebøttetømmer til nattredaktør i løpet av halvannet år.

- Mye rart skjedde, fortalte Valebrokk. - En dag tok for eksempel noen NRK-folk med seg en hest opp heisen til redaksjonen og bandt den til Kjell Arnljot Wigs skrivebord. De fylte søplebøtten hans med høy. Wig var nemlig så redd for hester....

Det største problemet i Valebrokks tid var likevel at samtlige medarbeidere, mest anmeldere og andre «underlige mennesker», ga streng ordre om at ikke et eneste ord måtte kuttes i sakene deres.

- Om jeg skal fortsette å lese Morgenbladet, vil vise seg, sa han til van der Hagen.

- Du er redaktør på prøve.

<B>TABLOID:</B> Alf van der Hagen, foreløpig med en klipp-selv-utgave av Morgenbladet, blir tabloidredaktør etter omleggingen av avisa. Staben er utvidet med to og en halv medarbeider og avisen øker stoffmengden med femti prosent.