Tunge minner

Dypt og usentimentalt om alderdom og Alzheimer.

FILM: «Away From Her» er en film for voksne. Det er en fjær i hatten til den 28-årige kanadiske skuespilleren Sarah Polley at hun som regissør har våget å gå løs på tunge fenomener som Alzheimer og alderdom, selv om hun har hatt en novelle av den glitrende forfatteren Alice Munro, «The Bear Came Over the Mountain», som forelegg.

Sarah Polley spiller for øvrig hovedrollen i den norgesaktuelle «Språkets hemmelige liv» av Isabel Coixet. Hennes evne til å gå inn i kompliserte livssituasjoner med troverdighet er åpenbar. Men «Away From Her» er alt annet enn en sosialpornografisk snørr-og tårer-film om sykdom og atskillelse. Kanadiske Alice Munro har sting i alt hun skriver, det framgår i all tydelighet også her.

Glemsom

Det er historien om et ektepar i 60-70-årsalderen som har vært gift i mer enn 40 år og som lever tilsynelatende sunt og lykkelig i flotte naturomgivelser utenfor Ontario. Fiona (Julie Christie) og Grant (Gordon Pinsent) går lange skiturer og dyrker sine litterære interesser inntil det gradvis går opp for dem at Fiona har store hull i korttidsminnet. Hun putter stekepanna i kjøleskapet og må sette lapper på skuffene for å huske hvor bestikket ligger.

Sitt livs rolle

Den dagen kommer da Fiona må på institusjon. Hun tar det bedre enn Grant, til tross for at hun klager over å huske de dårlige minnene bedre enn de gode. Slik minner hun sin ektemann på hans sans for unge studiner den gang han var universitetslærer. Når Grant så erfarer at Fiona «glemmer» ham og finner seg en ny «kjæreste» på pleiehjemmet, blir situasjonen tung å forholde seg til.

Julie Christie gjør kanskje sitt livs beste rolle som Alzheimer-pasienten Fiona. Olympia Dukakis har en birolle som kona til Fionas nye «kjæreste» og gjør igjen en herlig tvetydig jobb.

Det er i det hele tatt lite sentimentalitet i dette dramaet, noe som gjør det både troverdig og severdig.