Tungt støttespill for Høyre

- Legg operaen til Bøler og reorganiser helsevesenet, knurrer Oslo-bandet Black Debbath. Med sitt debutalbum «Tung, tungpolitisk rock» vil de gjenopplive den politisk engasjerte rocken.

Skal vi tro Egil Hegerberg og co., har de langt på vei nådd målet.

- Rock behøver ikke å være bare tant og fjas. Som Sting sier; vi har et ansvar . Nå begynner vi å se resultatet av vårt arbeid. Det ligger en skare av engasjerte mennesker i våre fotspor.

Fra Aasen til D.D.E.

Black Debbath er det siste resultatet av ettervekst i den svært mangfoldige hagen til Oslo-truppen Gartnerlosjen. De hemningsløse satiremakerne opptrer sjelden eller aldri som 'Losjen lenger, men tøysekoppene infiltrerer norsk kulturliv så godt de kan likvel. Hvitevarepønk, D.D.E.-sanger på tysk, hardrock-hyllest til Ivar Aasen - alt sammen er gjennomført av gartnerne de siste årene.

Og mens sjefsgartner Kristopher Schau skal terrorisere NRK1-seere i programmet «TVTV» fra og med torsdag, satser tre andre losjemedlemmer med grønne fingrer på syrete Black Sabbath-rock med, eh, politiske tekster.

Slutt på tøyset

På singelen «Problemer innad i Høyre», som kom ut to uker før valget, manet de til at Høyre måtte ordne opp. Og se det, Høyre gjør med ett et kjempevalg.

- Det er stort sett vår fortjeneste at Høyre gjorde det så bra. Vi har klart å engasjere. Nå er de unge begynt å snakke politikk igjen, og folk stemmer Høyre, sier de fornøyd.

Tidligere har Egil Hegerberg, Aslag Guttormsgaard og Lars Lønning servert mye tøys og tull gjennom sine prosjekter. Den tida er nå over.

- Vi har jo vært de reneste talsmenn for det tomme og meningsløse. Nå er vi helt og holdent ferdige med tulle-perioden. Det er som før og etter at man ble kristen.

Sitt nyervervede engasjement bruker de på viktige problemstillinger. Ingen problemstillinger er for store eller knusktørre til å bli tatt opp av Black Debbath.

Blant låttitlene på plata finner man «Åpent brev til sporveisdirektøren», «Ikke tukl med elgens habitat!», «Er fenomenet bokskred med på å forringe litteraturens egenverdi og omdømme?» og selvsagt «Eventuelt».

Til den kommende turneen har bandet fått spesialbygd en talestol med innebygd røykmaskin. Det kan bli en turné der 'Losjens indre kjerne for første gang på noen prosjekter får vist at de også kan levere gjennomarbeidet musikk.

- I perioder har vi en helt total mangel på selvkritisk sans. Vi bare spar ut dritten til folket uten å spørre oss sjøl om dette er verdt å gi ut. Men denne gangen er det annerledes, hevder Guttormsgaard, Hegerberg og Lønning.

OPPTATT AV SAMFUNNET: -Kultur- og vitenskapsdepartementet, et departement med særdeles kort levetid, mener gjengen i Black Debbath.