Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tungtvann-regissøren er ferdig med krigen

- Det må nok andre ta seg av, sier Per Olav Sørensen.

FERDIG MED KRIGEN: Tungtvannregissør Per Olav Sørensen sier andre får ta tak i krigshistoriene framover. Han vil fokusere på andre ting.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FERDIG MED KRIGEN: Tungtvannregissør Per Olav Sørensen sier andre får ta tak i krigshistoriene framover. Han vil fokusere på andre ting.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det finnes tre sabotasjeaksjoner fra krigen som ifølge britene var viktigere for krigens utfall enn tungtvannsaksjonen

Historikere Dagbladet snakket med sier også at sprengningen av Thamshavnbanen, angrepet mot aluminiumsverket i Glomfjord og sabotasjeoppdraget på Østøya i Horten inneholder alle ingredienser til å bli like underholdende krigsfjernsyn som NRK-serien «Kampen om tungtvannet». 

Mannen bak tungtvannsuksessen, regissør Per Olav Sørensen, vil imidlertid ikke ta på seg jobben med å fortelle de ukjente heltehistoriene.

Ferdig med krigen - Det fins en rekke dramatiske historier å fortelle, men jeg vet ikke om jeg skal gjøre det. Det må nok andre ta seg av, men det er mye å ta av, sier Sørensen til Dagbladet.

Filmskaperen sier at det er mulighet for oppfølgerfilm også i tungtvannserien:

- Claus Helbergs flukt, som vi så i episoden sist søndag, er en spillefilm i seg selv. Det er fritt fram andre som vil lage film, sier filmskaperen, som tidligere har sagt han kunne brukt 75 millioner på spesialeffekter alene under innspillinga av «Tungtvannet».

Fra Telemark til Afghanistan Selv om suksessmannen Sørensen nå overlater andre verdenskrig, tungtvann og hjemmefronten til andre regissører, betyr ikke det at Per Olav Sørensen er ferdig med å lage film om krigshandling.

Hans neste store prosjekt er i samme gate. Tv-serien «Nobel», en dramaserie om en norsk soldat som tar med seg krigen hjem fra Afghanistan.

Sørensen sier han er overveldet over suksessen «Kampen om tungtvannet» har hatt. Søndagens episode hadde omlag 1,3 millioner seere, og slo dermed sin egen seerrekord fra uka før. 

- Det er helt fantastisk. Det sier jeg på vegne av alle som har vært med på serien, avslutter han. 

Sjette og siste episode av dramaserien går på NRK førstkommende søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media