SPENNING: Første juledag har spenningsfilmen «Tunnelen» premiere. Thorbjørn Harr har hovedrollen som Stein, en far som opplever marerittet når dattera havner midt i en tunnelbrann. I mars skapte nettopp tunnelbrann trøbbel for «Tunnelen»-innspillinga. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
SPENNING: Første juledag har spenningsfilmen «Tunnelen» premiere. Thorbjørn Harr har hovedrollen som Stein, en far som opplever marerittet når dattera havner midt i en tunnelbrann. I mars skapte nettopp tunnelbrann trøbbel for «Tunnelen»-innspillinga. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

«Tunnelen»

Tunnelbrann saboterte filminnspilling: - Absurd

«Tunnelen» handler om en dramatisk tunnelbrann. I mars ble veien kort fra fiksjon til virkelighet for Thorbjørn Harr og co.

Publisert

- Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg hørte det.

Regissør Pål Øie slår ut med hendene for å illustrere sjokket da han hørte at det hadde oppstått brann i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane 30. mars i år.

Da var nemlig han i full gang med å spille inn den kommende spenningsfilmen «Tunnelen», som handler om dramaet knyttet til nettopp tunnelbrann.

Natt til lørdag 30. mars var en kolonne med tre vogntog halvannen kilometer inne i Gudvangatunnelen da ett av vogntogene begynte å brenne. Det var kraftig varmeutvikling på stedet, og røyk veltet ut av tunnelen.

Fire personer ble sendt til sykehus med lettere skader.

- Det var helt absurd, sier Øie, som endte med å måtte flytte innspillinga si på grunn av ulykken.

ALVOR: Regissør Pål Øie har latt seg inspirere av virkelige hendelser i arbeidet med «Tunnelen». - Dette her kan faktisk skje, sier vestlendingen om skrekkscenarioet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
ALVOR: Regissør Pål Øie har latt seg inspirere av virkelige hendelser i arbeidet med «Tunnelen». - Dette her kan faktisk skje, sier vestlendingen om skrekkscenarioet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Ble inspirert

Filmcrewet holdt nemlig på med å filme «Tunnelen» i Høyangertunnelen i Sogn og Fjordane. Tunnelen var stengt for trafikk for anledningen, men måtte åpnes igjen etter Gudvangatunnel-brannen, som eneste andre hovedfartsåre til Sogn.

- Det skapte et problem for produksjonen, en utfordring som vi måtte håndtere. Det klarte vi heldigvis, sier Øie, som endte med å spille inn de resterende scenene i Lærdalstunnelen.

TUNNELBRANN: I 2013 tok lastebilen i videoen plutselig fyr og eksploderte i Gudvangatunnelen. Video: Per Flåthe / DagbladetVis merVis mer Vis mer

- Det var virkelig en sånn «er det mulig»-opplevelse. På sett og vis ble vi inspirert: Dette her er viktig og det er veldig aktuelt. Vi følte at vi var borti noe som burde bety noe. Selv om vi lager underholdningsfilm, er det alltid spennende å være i takt med virkeligheten.

I mars var ikke første gang det oppsto brann i Gudvangatunnelen, som er 11,4 kilometer lang.

I 2015 begynte det å brenne kraftig i en turistbuss få hundre meter inn i tunnelen, noe som resulterte i at fem personer ble sendt til sykehus.

I 2013 ble tunnelen rammet av storbrann da et vogntog tog fyr. Den gang ble 65 personer lagt inn på sykehus med varierende grad av røykskader.

TRÅR TIL: Thorbjørn Harr i karakter som Stein, som trår til i redningsarbeidet når en tankbil begynner å brenne. Foto: Nordisk Film Production
TRÅR TIL: Thorbjørn Harr i karakter som Stein, som trår til i redningsarbeidet når en tankbil begynner å brenne. Foto: Nordisk Film Production Vis mer

Gir aktualitet

I «Tunnelen» har Thorbjørn Harr hovedrollen som Stein, en tidligere redningsmann som opplever marerittet når dattera blir fanget i en tunnelbrann.

Også Harr mener at vårens ulykke i Gudvangatunnelen gir filmen enda mer aktualitet.

- Det var en påminner om at det er alvor og seriøse ting vi holder på med, sier skuespilleren til Dagbladet.

- Fra virkeligheten er det historier om folk som kjører inn med bobiler og henter ut folk. Det er ganske imponerende hva vanlige folk gjør, plutselig, når sånne ting skjer.

Inspirert av virkeligheten

«Tunnelen» har premiere 25. desember. Produsent John Einar Hagen beskriver handlinga i filmen slik:

- Det er en storm som herjer i fjellet, og folk er på vei hjem til jul når en alvorlig tunnelbrann bryter ut. Den tvinger mennesker til det ekstreme i kampen for å overleve. Ulike historier veves sammen. Vi følger noen som er innestengt mens andre er utenfor, og prøver å redde dem som er inne i mørket, sier han.

I FULL FYR: Statens havarikommisjon for transport har avdekket flere sikkerhetsproblemer i Oslofjordtunnelen, etter denne brannen i et vogntog 5. mai i 2017. Video: Statens havarikommisjon for transport Vis mer

Filmen er ikke basert på en ekte hendelse, men henter inspirasjon fra flere branner, blant annet de to tidligere brannene i Gudvangatunnelen.

- Det er en hyllest til hverdagsheltene som med livet som innsats er parate når ulykken skjer, sier Hagen.

Filmen har et budsjett på 34 millioner kroner. Produsentene vurderte å gjøre opptakene i utlandet for å spare penger, men landet på å gjøre opptakene i Norge, blant annet fordi Statens vegvesen og Mesta var så behjelpelige.

- Det har vært helt utslagsgivende at de har vært så positive, og ikke minst lokalt redningspersonale som lokalt brannvesen som har stilt seg til disposisjon. Å filme på Vestlandet har også gitt filmen mer autentisitet, sier Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer