Tunström er død

Forfatteren Göran Tunström er død, 62 år gammel. Den svenske litteraturkjempen døde brått seint lørdag kveld. - Et stort tap for skandinavisk litteratur, sier hans forlegger Anders Heger.

«Da pappa døde, bestemte jeg meg for å leve til jeg ble 28 år gammel. Før den tid skulle jeg ha reist jorda rundt, ligget med mange jenter, og skrevet minst ti gode bøker.»

Göran Tunström klarte å oppfylle mange av sine profetier som han delte med oss her i avisa i lørdagsportrettet i juni i fjor. Tunström reiste, jentene får biografen ta seg av, og han ble en av Skandinavias fineste forfattere med bøker som «Juleoratoriet», «Skimmer», «India - en vinterreise», «Tyven», memoarboka «Ventetid» og «Berømte menn som har vært i Sunne». Han mottok flere litterære utmerkelser, blant annet Nordisk Råds litteraturpris i 1984.

Enestående

- Göran har jo vært syk lenge, men likevel kommer dette som en overraskelse, sier en sorgtung forlegger Anders Heger.

- Både som forfatter og som menneske var han helt spesielt enestående. Han utstrålte en inkluderende varme som omfattet alle. Det var umulig å ikke føle seg spesiell i hans selskap. Han var en fantastisk venn.

- Dette er jo et forferdelig litterært tap, og han var på høyden av sitt forfatterskap. Han var en forfatter med en fortreffelig evne til å beskrive det menneskelige aspekt. I all sin skriving og grubling var han på jakt etter det menneskelige. Han beundret det vanlige, kjempende mennesket, sier Heger.

Glad i Norge

Göran Tunström var en flittig og kjær Norges-gjest. Siste gang under bokdagene i Oslo i oktober. I Bokbadet på Rockefeller har han vært to ganger. Sommeren 1998 gjestet han også Bjørnsonfestivalen i Molde.

Tunström var fra tidlig av plaget av sykdom. Men det største sjokket var farens død, da Göran var tolv år. Dette preget hans forfatterskap fram til denne dag.

I fjorårets portrettintervju sa han følgende: «Pappa pratet ofte om døden, sa til meg at jeg måtte ta ansvar for familien når han var død. Jeg fikk mitt språk av pappa, for han fortalte historier hver kveld. Han leste fortellinger som gjorde at man ble redd og glad og overrasket, som satte i gang noe. Pappa døde den 11. desember 1949. Han var da fireogfemti år, ni måneder og treogtjue dager gammel.»

Göran Tunström ble sekstito år, åtte måneder og tjueto dager gammel.

HJEMOVER: I hjembyen fikk Göran Tunström en egen vei oppkalt etter seg.