Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«All Eyez on Me»

Tupac ble drept på brutalt vis som 25-åring. Filmen om hans ville liv får nå juling av kritikerne

Kritikerflopp.

TRAILER: Spillefilmen «All Eyez on Me» handler om livet til den avdøde poeten, skuespilleren, rapperen og aktivisten, Tupac Shakur. Video: Lionsgate Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag har spillefilmen «All Eyez on Me», som handler om livet til den avdøde aktivisten, poeten, skuespilleren og rapperen, Tupac Amuru Shakur, premiere i Norge.

Det er knyttet store forventninger til den biografiske filmen om den kontroversielle figuren Shakur. Som en av tidenes største og mest hyllede rappere, rakk han å selge millioner av album, spille i en rekke filmer og skape en lang rekke overskrifter før han ble brutalt skutt og drept i 1996, 25 år gammel.

KONTROVERSIELL: Artist Tupac Shakur avbildet i 1993. Foto: NTB Scanpix / AP
KONTROVERSIELL: Artist Tupac Shakur avbildet i 1993. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

Skuffede anmeldere

Nå tikker imidlertid anmeldelsene av «All Eyez on Me» inn, og det ser tilsynelatende ut som at regissør Benny Boom har bommet. Bransjeindikatoren Rotten Tomatoes summerer opp domsavsigelsene til toneangivende anmeldere, og «All Eyez on Me» har en score på bare 22 prosent, noe som så smått indikerer en kritikerflopp.

Rolling Stone Magazine, som i anmeldelsen omtaler Shakur som gangsterrappens Gandhi, mener publikum får mye mindre enn de fortjener:

«For alle dem som er fornøyde med å se Shakur få sin dose «synder-helgen»-behandling er dette kanskje nok. Men for alle som forventet at Tupac fikk sin egen film på nivå med «Straight Outta Compton» (filmen om rapgruppa N.W.A. red. anm.), vel vi «ain't mad at cha», bare svært skuffet.»

New York Times er heller ikke nådige:

«Dette er ikke bare en klumsete og kjedelig framstilling av hans liv og karriere, men den gir også lite genuin innsikt i [Shakurs] tanker, talent og personlighet.»

«En tunggått sidelinjedramatisering av Tupac Shakurs korte, og urolige liv», skriver The Hollywood Reporter.

KJENT BILDE: Rappstjerna Tupac Shakur var kjent for sine antikonforme og reaksjonære holdninger, både personlig og i musikken. Her spytter han på de oppmøtte journalistene idet han forlater rettslokalene til Supreme Court i New York, juli 1994. Foto: NTB Scanpix / AP
KJENT BILDE: Rappstjerna Tupac Shakur var kjent for sine antikonforme og reaksjonære holdninger, både personlig og i musikken. Her spytter han på de oppmøtte journalistene idet han forlater rettslokalene til Supreme Court i New York, juli 1994. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

- Skryter av å kjenne Tupac

Rapper, musikkjournalist og vordende forfatter, Jørgen Nordeng (39), er blant annet kjent for sin musikalske karriere som den ene halvdelen av den «nedlagte», nordnorske hip-hop-gruppa Tungtvann, og senere som soloartist.

9. oktober gir han ut bokprosjektet «Full sirkel: Raphistorier fra ghettoen til bygda - og tilbake», som tar for seg hip-hopens sjangerreise fra motstrømsbevegelse til å dominere verdens populær- og mainstreamkultur.

GANGSTERRAPPEKSPERT: Jørgen «Joddski» Nordeng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
GANGSTERRAPPEKSPERT: Jørgen «Joddski» Nordeng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Legenden Tupac Shakur var et gjennomgangstema under intervjuene han gjorde på researchreisene til USA, forteller Nordeng til Dagbladet. Han intervjuet blant annet en god venn av Shakur, rapperen Rappin' 4-Tay, samt pratet Nordeng med Digital Underground-medlemmet Money B, om Shakur.

- Jeg intervjuet flere titalls rappere der borte, og de fleste var mer opptatt av å skryte av at de kjente Tupac Shakur, enn å fortelle om sitt eget platesalg. Det sier litt om statusen han har.

- Ikke en viktig film

Han har selv sett «All Eyez on Me», men er ikke helt enig i de negative anmeldelsene.

- Jeg var mest redd for at de ikke tok for seg historien om Shakurs første gjennombrudd via gruppa Digital Underground. De var en av grunnene til jeg startet å rappe på 90-tallet, men det tok de med, sier Nordeng.

- Det er en Hollywood-film, så jeg ble positivt overrasket, for de kan ikke få med seg alt. De skal jo lage en en enkel historie av mye materiale, og det har de klart. Skuespilleren var god, men han hadde kanskje ikke det farlige man så i øynene til Tupac, sier hip-hop-eksperten.

I likhet med flere av de amerikanske anmelderne, mener Nordeng at Shakur ble portrettert som «litt for snill».

- Hver gang han slo til noen var det fordi han var en Black Panther-soldat, ikke en bråkmaker. All vold ble portrettert som politisk, men det vet man at ikke stemmer, sier 39-åringen og legger til:

- Jeg er ikke skuffet, men samtidig føler jeg ikke at dette er en viktig film.

En viktig stemme

Tekster om temaer som fattigdom, rasisme, diskriminering og urettferdighet, kombinert med engasjementet og personligheten har de siste 20 åra gjort Shakur til et internasjonalt ikon. Han preger ikke bare hip-hop- og mainstreamkulturen, men er også en viktig stemme for minoriteter og vanskeligstilte over hele verden.

Det beregnes at Shakur har solgt over 70 millioner album over hele verden, og han spilte i flere anerkjente filmer. Han ble født i New York City, og vokste opp med moren Afeni Shakur. De flyttet etter hvert til San Francisco-området på vestkysten av USA.

PÅ VEI TIL RETTEN: Rapperen Tupac Shakur ankommer domstolen i New York 1. desember 1994. Få dager etter han ble ranet og skutt blir idømt fengselsstraff for seksuelt overfall. Foto: NTB Scanpix / AP
PÅ VEI TIL RETTEN: Rapperen Tupac Shakur ankommer domstolen i New York 1. desember 1994. Få dager etter han ble ranet og skutt blir idømt fengselsstraff for seksuelt overfall. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

Morens og flere familiemedlemmers involvering i den revolusjonære, politiske frigjøringsbevegelsen Black Panthers inspirerte Shakurs holdninger og livsstil. Oppveksten var preget av fattigdom og rus, og Shakur var involvert i mange alvorlige hendelser. Han sonet flere fengselsdommer i løpet av livet, blant annet for vold og seksuelt overfall.

Likefullt er Shakur anerkjent som en av verdens mest innflytelsesrike artister, blant annet kåret av Rolling Stone Magazine.

Døde brått

I 1994 ble han ranet og skutt flere ganger i New York City, men overlevde. Shakur plasserte skylden for angrepet på den like kjente rapperen Notorious B.I.G.. Hendelsen satte fyr på den pågående rivaliseringen mellom USAs øst- og vestkyst om landets hip-hop-herredømme.

1996: Tupac Shakur til venstre, avbildet med den notorisk omstridte sjefen for plateselskapet Death Row Records, Marion Suge Knight, i august 1996. En måned senere var Shakur død. Foto: NTB Scanpix / AP
1996: Tupac Shakur til venstre, avbildet med den notorisk omstridte sjefen for plateselskapet Death Row Records, Marion Suge Knight, i august 1996. En måned senere var Shakur død. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer

7. september 1996 forlot Shakur en boksekamp i Las Vegas i bilen til manager og plateselskapsjef Suge Knight. Få minutter senere kjørte en bil forbi, og fyrte av en rekke skudd i retning av reisefølget, flere traff Shakur, som døde 13. september 1996 av skadene.

Rivalen Notorious B.I.G. ble skutt og drept i Los Angeles et halvt år senere i mars 1997. Begge drapene på hip-hopens største artister har status som uoppklart, og en rekke teorier verserer om hvem og hvorfor.

Hele Norges coronakart