Tupac blir universitetsfag

- Fuck you, all you motherfuckers.

TIL UNIVERSITETET: Fra høsten kan du ta 10 studiepoeng i Tupac ved Universitetet i Oslo. Foto: Arlene Richie/Stella Pictures
TIL UNIVERSITETET: Fra høsten kan du ta 10 studiepoeng i Tupac ved Universitetet i Oslo. Foto: Arlene Richie/Stella PicturesVis mer

- Det å reise opp «middle finger» og si «fuck you, all you motherfuckers» er en hilsen til samfunnet som man kjemper imot. Men det er også å si noe om samholdet i en gruppe, forklarer professor og foreleser i faget, Knut Hermundstad Aukrust, til NRK.

Emnet skal hete «Tupac, hiphop og kulturforståelse», og ligger under institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Aukrust er stor fan av Tupac, og mener gangster-rappen ofte blir misforstått.

Universelt tema - Det å være gangsterrapper er ikke å være gangster selv. Det er å si at alle de andre i samfunnet er gangstere. Makta, Det hvite hus, kapitalismen, det er de som er gangstere, sier Aukrust.

Referanser til Tupac og hans budskap dukker opp over hele kloden. Fra Barack Obamas slagord om «changes», til palestinere og israeleres ønsker om fred i Midtøsten og til ungdom i Groruddalen som vil at deres erfaringer skal bli tatt på alvor, skriver UiO på emnesiden.

- Ved å studere gangster-rap kan man lære mye om samfunnet, mener Aukrust.

Kontroversiell Tupac Amaru Shakur (1971-1996) er en av de mest kjente og kontroversielle representantene innenfor gangster-rappen. Han har vært siktet for å ha skutt mot politiet, dømt for seksuelt overgrep, og vært knyttet til gjengmiljøer. Tekstene i musikken var også svært kontroversielle i sin tid, og det ble mye oppmerksomhet rundt kommersialiseringen av musikk som skildret de mørkere sidene av samfunnet, skriver studentportalen Studenttorget, som først bragte nyheten om høstsemesterets Tupac-emne.

PROFESSOR: Foreleser i faget, Knut Hermundstad Aukrust, mener man kan lære mye om samfunnet ved å studere gangster-rap. Foto: UiO
PROFESSOR: Foreleser i faget, Knut Hermundstad Aukrust, mener man kan lære mye om samfunnet ved å studere gangster-rap. Foto: UiO Vis mer

I 1996 ble Tupac skutt og drept i Las Vegas. Ingen har blitt dømt for drapet, men spekulasjonene om at det var et oppgjør mellom øst og vest, lever.