Tupac blir universitetsfag

- Fuck you, all you motherfuckers.

TIL UNIVERSITETET: Fra høsten kan du ta 10 studiepoeng i Tupac ved Universitetet i Oslo. Foto: Arlene Richie/Stella Pictures
TIL UNIVERSITETET: Fra høsten kan du ta 10 studiepoeng i Tupac ved Universitetet i Oslo. Foto: Arlene Richie/Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det å reise opp «middle finger» og si «fuck you, all you motherfuckers» er en hilsen til samfunnet som man kjemper imot. Men det er også å si noe om samholdet i en gruppe, forklarer professor og foreleser i faget, Knut Hermundstad Aukrust, til NRK.

Emnet skal hete «Tupac, hiphop og kulturforståelse», og ligger under institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Aukrust er stor fan av Tupac, og mener gangster-rappen ofte blir misforstått.

Universelt tema - Det å være gangsterrapper er ikke å være gangster selv. Det er å si at alle de andre i samfunnet er gangstere. Makta, Det hvite hus, kapitalismen, det er de som er gangstere, sier Aukrust.

Referanser til Tupac og hans budskap dukker opp over hele kloden. Fra Barack Obamas slagord om «changes», til palestinere og israeleres ønsker om fred i Midtøsten og til ungdom i Groruddalen som vil at deres erfaringer skal bli tatt på alvor, skriver UiO på emnesiden.

- Ved å studere gangster-rap kan man lære mye om samfunnet, mener Aukrust.

Kontroversiell Tupac Amaru Shakur (1971-1996) er en av de mest kjente og kontroversielle representantene innenfor gangster-rappen. Han har vært siktet for å ha skutt mot politiet, dømt for seksuelt overgrep, og vært knyttet til gjengmiljøer. Tekstene i musikken var også svært kontroversielle i sin tid, og det ble mye oppmerksomhet rundt kommersialiseringen av musikk som skildret de mørkere sidene av samfunnet, skriver studentportalen Studenttorget, som først bragte nyheten om høstsemesterets Tupac-emne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer