Turbohjerte

Hun ser på seg selv som døden nær, men vi ser hvor intenst levende hun er.

BOK: Ingvilds 13 år gamle hjerte klaprer av gårde raskt og ujevnt, og forfatteren hennes Hilde K. Kvalvaag danser med i et overskudd av skriveglede. «Hjarteklapp» er et sprekt debutantarbeid, preget av unge øyne som ser ungdom tydelig og en ung stemme som mestrer det friske, morsomme og tydelige.

Jenta dette handler om er ekstremt opptatt av hvordan andre ser på henne og hvordan hun lykkes med å få andres aksept. Hun legger all energien sin i dette, og håper at anti-klump maskara og de riktige toppene skal sikre suksess, ikke minst hos en spesiell gutt. Velkjent stoff altså.

Den grunnleggende uroen over egen status, den kritiske selvopptattheten, er der hele tida. Den understrekes både på en konkret og symbolsk måte av det gjennomgående motivet i fortellingen, bilyden hun har på hjertet. Ingvilds eneste søster døde av hjertefeil da hun var liten, og derfor ser hun hele tida seg selv som en død person i framtida. Det setter også preg på den oppgaven hun skal gjennomføre på skolen, nemlig å filme familien sin. Det er noe herlig usentimentalt og ærlig i denne historien. Kvalvaag gjør et klokt grep med en morsom tilnærming til det alvorlige, og lykkes med å skape en spennende bevegelse gjennom fortellingen om dette urolige tenåringshjertet.