Turbopensjonisten

Dagsrevyens tidligere nyhetsanker, Einar Lunde (69), sakner ikke farten selv om han har passert pensjonsalderen.

(Dagbladet): - Jeg håper jeg kan holde på en del år til, jeg føler meg ganske ung, sier Einar Lunde (69) til Dagbladet.

Lunde har pensjonert seg fra NRK, men jobber likevel som aldri før. Påskeaften er han aktuell i en gjesterolle i Hallo i ukens påskekrim «Jakten på påskenøtten». I radioteateret har han rollen som nyhetsanker.

- De trengte en troverdig nyhetsoppleser, en til å stole på. Det er en vanvittig påskekrim på høyt politisk nivå, sier han.

Einar Lunde jobber nå blant annet som konferansier, foredragsholder og debattleder. 69-åringen forteller at han får mange henvendelser, og at han stort sett sier ja.

- Jeg synes det er gøy å jobbe med forskjellige plattformer og å møte folk gjennom ulike kanaler, sier Lunde.

Gleden forsvant Lunde har stilt opp i en reklamefilm for Rema 1000 og han var en av gjestene som stod på scenen da Morten Ramm fylte Oslo Spektrum forrige måned.

LIVSGLAD: Den folkekjære nyhetsankeren stortrives med sin nye jobbsituasjon. Foto: Lars Eivind Bones
LIVSGLAD: Den folkekjære nyhetsankeren stortrives med sin nye jobbsituasjon. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg er vant til å «stunte», og så må jeg bare tro på at jeg lander et sted. Det var ellevilt, sier han om det å stå på scenen i Spektrum.

Etter hele 44 år med direktesendinger i NRK har han lært seg å ta ting på sparket. Lunde hadde planer om å jobbe i NRK til han fylte 70 år, men karrieren tok en brå slutt da han i 2009 sa opp i statskanalen.

Grunnen var at ledelsen satte ned foten for Lundes reiseledervirksomhet i Sør Afrika. Deltidsjobben var i strid med de ansattes regelverk.

- Jeg mistet det som var mitt friminutt fra jobben og mye av gleden forsvant, gnisten ble borte. Jeg kom til et veiskille, men det var greit. Jeg savner overhodet ikke å være på tv hver dag, sier han.

69-åringen forteller at han stadig tar turen innom den tidligere arbeidsplassen for å hilse på gamle venner.

- Jeg hadde en fabelaktig tid i NRK. Jobben er jeg ferdig med, men kollegene er med meg, sier han.

En forteller Lunde stortrives med sin nye jobbsituasjon. Han er assosiert partner i PR-byrået First House, og i regi av Temareiser Fredrikstad, jobber han også som kjentmann i Sør-Afrika.

- Nå er jeg min egen herre og kan gjøre det jeg vil, sier han.

69-åringen holder mange foredrag, både på norsk og engelsk, der han blant annet deler sine opplevelser fra møter med Nelson Mandela og Desmond Tutu.

- Jeg bruker aldri manus eller andre virkemidler. Jeg ønsker å få publikums fantasi til å løpe løpsk og liker ikke å kalle meg selv en foredragsholder. Jeg er en forteller, sier han.

40 ÅR PÅ SKJERMEN: Her fra sin siste sending i Dagsrevyen. Lunde føler seg helt ferdig med jobben, men sier kollegene fremdeles er med ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
40 ÅR PÅ SKJERMEN: Her fra sin siste sending i Dagsrevyen. Lunde føler seg helt ferdig med jobben, men sier kollegene fremdeles er med ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer