Turbotokt i Christiania

CHRSTIANIA (Dagbladet): Mens resten av de norske artistene innfant seg på festivalområdet i Roskilde, ladet Turboneger opp til dagens konsert i fristaden Christiania. Og der har norsk rocks verstinger forstyrret idylllen før.

- Vi spilte her i fjor, ja, og så var vi og handlet i april, sier vokalist Hertugen på full fart fort oppver Christianias beryktede hovedgate Pusher Street for å proviantere på ny.

Turboneger er ikke akkurat rockestjerner i Danmark, men de var fornøyde med innsatsen sist de spilte i Christiania.

- Det lå masse sko på scenen da vi var ferdige, og det sto tett i tett med sykler utenfor, sier bassist Happy Tom ivrig.

«Mongoloide Mogens»

For å tekkes sine fåtallige danske fans har Turboneger gitt ut en eksklusiv dansk singel, kalt «Kærlighedens børn». Der spiller Hertugen rollen som den «Mongoloide Mogens». På pære dansk legger han ut om oppveksten i Christiania sammen med mor og far som er «Terpauter og pedagogikere og smugler hasj på si». Spesielt ivrig er «Mogens» når han legger ut om de pedagogiske «bolle-timene», der alle har sex med hvem de vil.

- Det er en tolking av det tolerante samfunnet, sier den notoriske vokalisten og hevder at danskene synes singelen er morsom. Men «Kærlighedens børn» skapte sterke reaksjoner da den ble spilt på Roxrevyen i P3.

- Ingen er sinte i Danmark, fastslår Turboneger.

Eurotur

Men bortsett fra den usmakelige singelen, har ikke de norske dongeri-fetisjistene gjort særlig inntrykk på våre naboer i sør.

- Rock er vanskelig i Danmark. Det blir mye Hanne Boel og Kim Larsen i de trehundreogsekstien dagene mellom hver Roskildefestival. Det skjer ikke mye her nede, sukker Hertugen.

Men så skjer det desto mer på turbofronten andre steder. Etter dagens konsert reiser bandet sørover og skal spille på seks tyske rockefestivaler og en heavy metal-festival i Finland.

Fri flyt

Men før gutta reiser videre skal det shoppes illegale varer. Alle stopper opp når Turboneger spankulere oppover Pusher Street for gjøre sine «småærend».

- Vi skal fylle opp hanskerommet, slik at vi er sikre på aldri å kunne gi mer enn 70 prosent under konsertene, forklarer Hertug Tom.

Og på vei tilbake til turnébussen forklarer Hertugen Turbonegers suksess:

- Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig: Den har skjønt begge deler dårlig. Var det ikke det han sa da??? Han derre Piet Hein???