SJEFEN: I dag ble det klart at tidligere kulturminister og kultursjef i NRK er ny sjef for Rikskonsertenene. Her er hun avbildet på Aschehougs hagefest i 2003.
Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet
SJEFEN: I dag ble det klart at tidligere kulturminister og kultursjef i NRK er ny sjef for Rikskonsertenene. Her er hun avbildet på Aschehougs hagefest i 2003. Foto: Tor Arne Dalsnes/DagbladetVis mer

Turid Birkeland blir ny direktør for Rikskonsertene

Overtar etter Åse Kleveland fra sommeren 2012.

(Dagbladet): Kulturdepartementet bekrefter at Turid Birkeland, tidligere kulturminister og kultursjef i NRK, blir ny direktør for Rikskonsertene.

- Jeg gleder meg til å være med på å utvikle Rikskonsertene videre som en moderne institusjon, og få til et godt samspill med den kompetansen som finnes rundt om i landet, sier Turid Birkeland i en pressemelding.

Klevelands etterfølger Birkeland overtar direktøransvaret etter Åse Kleveland som går til stillingen som styreleder i festspillene i Bergen. Kleveland har innehatt direktørrollen i Rikskonsertene siden 2006.

Rikskonsertene ble opprettet i 1968 for å bedre konserttilbudet i hele landet, og arrangerer årlig rundt 10.000 konserter, hvorav 9700 er skole- og barnehagekonserter.

De resterende arrangementene er såkalte offentlige konserter som blir satt opp på kulturhus over hele landet.
I vår turnerer blant andre bylarmaktuelle Jonas Alaska, og den klassiske pianisten Wolfgang Plagge i regi av Rikskonsertene.

- Beste til jobben Kulturminister Anniken Huitfeldt hisset på seg store deler av kulturnorge, da Regjeringen i fjor høst vedtok en omlegging av Rikskonsertene som innebærer kutt i de offentlige konsertene. 

- Turid Birkeland er den beste vi kunne fått til denne jobben. Vi har søkt etter en tydelig og kreativ leder, og Turid har disse egenskapene. I tillegg har hun bred erfaring fra kunst- og kulturlivet, sier statsråd Anniken Huitfeldt.

Torstein Granly, daværende fungerende direktør i Rikskonsertene, uttalte i forbindelse med vedtaket at «Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet blir lagt ned slik vi kjenner den i dag».

Kritikk Jazzmusiker og komponist Terje Rypdal var en av dem som ble forarget over omleggingen av Rikskonsertene, og uttalte til Dagbladet at «politikerne er udugelige, og veit ikke hva de driver med».

Huitfeldt forsvarte omleggingen med at det vil bli like mange konserter, men at de i fremtiden skal være mindre og bli arrangert på mindre steder som i dag ikke dekkes av offentlige konserter.

Nå blir det altså Turid Birkelands oppgave å lede Rikskonsertene videre.