Turid Birkeland er død

Tapte langtidskamp mot kreft på julaften. Birkeland ble 53 år gammel.

DØD: Turid Birkeland er død, 53 år gammel. Foto: Lars Myhren Holand
DØD: Turid Birkeland er død, 53 år gammel. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Turid Birkeland er død. Det melder NRK.

- For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til statskanalen.

Turid Birkeland har hatt en rekke verv i norsk politikk og samfunnsliv siden hun ble AUF-leder i 1986. Aller mest kjent er hun som kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering. I høst ble hun valgt inn i Oslo bystyre på 20. plass for Arbeiderpartiet. 

Hun adopterte fem måneder gamle Gabriel fra Etiopia da hun var 42 år gammel. Birkeland ble da alenemor, noe hun forble. 

Det er litt over fire år siden Birkeland fikk beskjed om at hun hadde den sjeldne kroniske sykdommen myelofibrose. Myelofibrose er en type kronisk leukemi, en kreft som påvirker bloddannende vev i kroppen. Beinmargen erstattes gradvis av bindevev og kroppen mister evnen til å danne blodceller.

- Da jeg ble syk sa veldig mange til meg at nå er det viktig at du virkelig lever og nyter livet. Du vet, alle de tingene vi sier i sånne situasjoner. Jeg opplevde at det virket mot sin hensikt, det var nesten grusomt, sa Turid Birkeland til Dagbladet i januar i år.

Her fortalte hun også at sykdommen gjorde henne mer rasjonell, at hun skrev testamente, ryddet opp i økonomi og fant ut av hvem som skulle ta vare på sønnen dersom hun gikk bort. 

Birkeland var AUF-leder fra 1989 til 1992, og var aktiv for på Ja-sida under debatten om norsk EU-medlemskap i 1994. Fra 1996 erstattet hun Åse Kleveland som kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Birkeland har også vært kultursjef i NRK og festivalsjef i Risør kammerfest

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer