DEBATT

Turismens paradoks

Mange turister søker det autentiske eller opprinnelige. Men mange autentiske erfaringer har nettopp turismen som forutsetning.

SPILL FOR GALLERIET: Det autentiske turister ønsker å oppleve, får ofte sin form av turismen selv, skriver Arve Hjelseth. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix
SPILL FOR GALLERIET: Det autentiske turister ønsker å oppleve, får ofte sin form av turismen selv, skriver Arve Hjelseth. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer ferierte vi en ukes tid i Lazise ved Gardasjøen. Den lille byen er ikke noe typisk chartermål, men turismen spilte åpenbart en viktig rolle. Sentrum lå innenfor eldgamle bymurer, og vitnet slik om historien.

Tidlig hver kveld ruslet vi gjennom en av byportene og inn i sentrum, med sine trange gater og smug, åpne plasser, havn, barer, restauranter og butikker, slik det er ethvert sted hvor turismen er en dominerende næring. Like innenfor porten satt det hver kveld en eller to eldre damer på en benk i skyggen. Med stoisk ro, nokså uttrykksløst, betraktet de turistene som ruslet forbi.

Vi antok rimeligvis at de tilhørte lokalbefolkningen, og at de bodde i ett av husene som turistindustrien ennå ikke hadde rukket å overta. Slik bidro de til å gi byen en sårt tiltrengt lokal koloritt.

Etter hvert begynte vi for spøk å lure på om kvinnene kanskje var ansatt av turistnæringen i byen bare for å sitte der og skape dette inntrykket. Erfaringen av å komme i berøring med noe lokalt, noe særegent, ved et sted har nemlig betydelig markedsverdi.

I sydenkataloger blir man tilbudt å reise til steder hvor «tiden har stått stille», som det ofte heter, selv om det knapt er annet enn hoteller der. Øde eller paradisiske strender, en annen charter-floskel, vil også endre karakter i det øyeblikk turoperatørene fyller noen fly i uka med turister som fristes av slike strender. «Call some place paradise, kiss it goodbye», som det heter i Eagles-sangen «The Last Resort».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.