Turistene fikk ikke se «Skrik». Begynte å gråte

Til Munchmuseets store sorg og fortvilelse er «Skrik» malt på papp som brytes ned i møte med lys, og lys trengs for å stille ut maleriet.

SKRIK: Edvard Munchs «Skrik» er malt på papp. Munchmuseets ene versjon av bildet er datert til 1910, og ble stjålet i 2004. Dagbladet har fått eksklusivt innpass inn i det aller helligste - Munchmuseets kunstmagasin, der kunstverkene har sitt hjem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKRIK: Edvard Munchs «Skrik» er malt på papp. Munchmuseets ene versjon av bildet er datert til 1910, og ble stjålet i 2004. Dagbladet har fått eksklusivt innpass inn i det aller helligste - Munchmuseets kunstmagasin, der kunstverkene har sitt hjem. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vårt inntrykk er at når turister er i Oslo, har mange av de en forventning av å kunne se «Skrik». Litt som å besøke Louvre og forvente å få se Mona Lisa, sier kommunikasjonssjef Sonja Birch-Olsen hos VisitOslo.

Hun forteller at mange besøkende blir skuffet når de forstår at de ikke kan se «Skrik», og heller ikke så mye annet av Munchs kunst i Oslo om dagen, ettersom Nasjonalmuseet er stengt, og Munchmuseet har andre typer utstillinger med lite Munch. Turistene som kommer innom ved Oslo Visitor Centre får informasjon om hva de kan forvente.

- De aller fleste tar skuffelsen med fatning, men det var faktisk et italiensk par innom oss for ikke så lenge siden som ble så skuffet at kona begynte å gråte, forteller hun.

Ingen «Skrik»

For øyeblikket er det nemlig ikke et eneste «Skrik» oppe på veggene hos verken Munchmuseet eller Nasjonalmuseet. Deler av Munchmuseets samling er for tida i Storbritannia, der dronning Sonja tirsdag åpnet en stor utstilling på British Museum. En av museets mindre utgaver, en grafikkversjon av «Skrik», er blant høydepunktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer