Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Turister flokker til «Joker»-trappa

Trappene fra filmens dansescene er blitt et yndet mål for turister og Instagram-brukere.

SKREMMENDE KLOVN: I filmen «Joker» spiller Joaquin Phoenix en psykisk ustabil stand-up komiker som blir drapsmann. Filmen har Norges-premiere 4. oktober. Trailer: Warner Bros. Pictures Vis mer

«Joker» hadde premiere 4. oktober, men selv før det hadde den rukket å bli en av de mest omtalte filmene i seinere tid. Den har blitt kritisert for sin framstilling av voldshandlinger, og flere har trukket paralleller til voldshendelser fra virkeligheten.

I forkant av den amerikanske premieren var både politiet og den amerikanske hæren på alerten.

Alt dette til tross, har filmen blitt enormt populær. Den har høstet både Oscar-rykter og strålende anmeldelser, blant annet fra Dagbladets anmelder, som trillet en femmer på terningen.

Blant fansen har spesielt én sekvens blitt ikonisk. Det er scenen hvor hovedpersonen Arthur Fleck, spilt av skuespiller Joaquin Phoenix, danser ned trappene i en bakgate i Gotham City til tonene av Gary Glitters «Rock & Roll Part 2».

Scenen markerer Flecks overgang fra undertrykket einstøing til den karismatiske superskurken Joker. Den er blitt gjenstand for en rekke GIF-er og parodier - og nå flokker også turister og Instagram-brukere til trappene, som i virkeligheten befinner seg i nabolaget Highbridge i bydelen Bronx i New York, melder CNN.

TURIST-BOOM: Denne trappa i Bronx, New York har blitt en uventet turistattraksjon. Foto: IMdB / Warner Bros.
TURIST-BOOM: Denne trappa i Bronx, New York har blitt en uventet turistattraksjon. Foto: IMdB / Warner Bros. Vis mer

Turistattraksjon

Da turist Patricio Osuna besøkte New York for første gang, sto følgende steder på besøkslista: Frihetsgudinnen, Times Square, og «Joker»-trappene, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Tradisjonelt får Bronx få turistbesøk. Til tross for attraksjoner som Yankee Stadium, dyrehagen Bronx Zoo og New York Botanical Gardens, skyr mange unna på grunn av bydelens til dels ufortjente rykte som arnested for kriminalitet. Ironisk nok er det altså nettopp en psykopatisk drapsmann som nå får turistene til å flokke til.

Flere spiller på kriminalitetsryktene når de kommenterer turistflommen.

- Sørg for at du har med deg nok kontanter. Butikkene i det området tar bare kontanter. Og ikke bekymre deg for lokalbefolkningen, de er hyggelige, skriver en Twitter-bruker spøkefullt til nysgjerrige turister.

God PR

Siden filmen hadde premiere, har de lokale merket pågangen. Jose Cruz har bodd i nabolaget i lang tid, og går trappene hver dag.

- Dette er bra for oss. Du vet, publisitet. Folk trenger ikke være redd for Bronx, sier han til Reuters.

Nabo Laura Harry er enig.

- Jeg har bodd her i 30 år. Folk bruker trappene hver dag. Det er fascinerende at de har blitt berømte, sier hun.

Radiovert Jay Garcia kommer fra nabobydelen Queens. Han er en av mange som har hvalfartet til trappene for å ta selfies - og slå av en liten dans.

- Det er noe med dansebevegelsene hans. Han briljerer. Det sitter i sjelen hans, sier han om Phoenix' skuespillerprestasjon.

Venter rekord

Filmen er regissert av Todd Philips, som blant annet er kjent for «The Hangover»-trilogien. «Joker» dro inn hele 96 millioner dollar (873 millioner kroner) bare åpningshelga, ifølge Deadline. Det gjør den til tidenes største åpningshelg i oktober. Globalt har filmen tjent inn 737,5 millioner dollar, ifølge Box Office Mojo.

Dersom den slår rekorden satt av filmen «Deadpool», på 783 millioner dollar (6,7 milliarder kroner), vil den bli historiens mest innbringende film med R-rating (17 års aldersgrense, ungdom under 17 må ledsages av en voksen, journ.anm.)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media