Turistforeningen: - DAB-radio fungerer dårligere i fjellet

Turistforeningen benytter nettradio for å sikre radiotilgang på sine hytter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Påsken er høytid for radiolytting for nordmenn, både på hytta og i køen opp og ned fjellet. Tall fra TNS Gallup viser at 35 prosent av oss hører mer på radio i påsken enn ellers.

Men med omleggingen til det nye DAB-nettet er ikke alltid radiolyttingen like enkel.

I fjor meldte Turistforeningen at medbrakte DAB-radioer ikke virket på enkelte hytter i fjellet. Det samme gjelder i år.

- Vi tror at en del selvbetjente hytter vil miste radiodekning ved overgang til DAB, sier Jan Erik Reiten, driftssjef i DNT Oslo og Omegn.

Han forteller at Turistforeningen benytter nettradio på alle sine betjente hytter, fordi radiosignalene dit ofte ikke er gode nok.

- På de selvbetjente hyttene har vi også fått høre at det er problematikk med strøm til DAB-radioene, fordi de trenger mer strøm enn vanlig batteriradio, sier han.

Dårligere beredskap Norge blir det første landet i verden som skrur av FM-nettet, for å tvinge alle over på DAB i 2017.

Men blant andre IKT Norge har protestert høylytt mot planene om endringen av radiosignal. Per Morten Hoff i IKT Norge mener at radioskiftet kan svekke beredskapen i landet om nødnettet over FM-båndet vil legges ned.

Han hevder at regjeringen gambler med beredskapen når FM-nettet slukkes.

<strong>FORUTSETNING:</strong> - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har slått fast at DAB-nettet er bygget ut i tråd med Stortingets forutsetning, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORUTSETNING: - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har slått fast at DAB-nettet er bygget ut i tråd med Stortingets forutsetning, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Min påstand er at DAB svekker beredskapen og fra neste år når FM er stengt risikerer vi flere ulykker og leteaksjoner i fjellet og på sjøen, skriver Hoff i en e-post til Dagbladet.

Vanskelig ved uvær Også Turistforeningen mener at det kan gi dårligere sikkerhet i fjellet etter omleggingen til det nye radionettet.

- De fleste sjekker værvarselet på yr.no. Men det er en fordel med radio på fjellet. For oss fungerer fm-båndet bedre i fjellet om et uvær kommer brått på, sier Jan Erik Reiten.

Din Side testet nylig DAB-dekningen langs norske veier. De kom fram til at den var ustabil spesielt på vestlandet på grunn av de ekstremt mange tunnelene uten DAB+-dekning. Turistforeningen har også fått henvendelser fra medlemmer som rapporterer om at DAB-nettet svikter på veiene.

- Vi har fått meldinger om at DAB-radioene ikke virker, eller at det er veldig varierende dekning, når folk kjører bil. Sannsynligvis er det nok dårligere dekning i fjellet også, det ser slik ut på dekningskartene, sier Reiten.

Grisgrendte deler ikke er like dekket I fjor sommer varslet svenskene at de har besluttet å droppe overgangen til DAB+-radio - inntil videre. Men europeiske kringkastere opprettet nylig en europeisk digitalradio-allianse for å jobbe for at DAB skal bli foretrukket radioplattform.

Sjef for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox, sier til Klassekampen at statskanalen har bygd ut det nettet myndighetene krever.

- Det er basert på befolkningstetthet, og da ligger det i sakens natur at grisgrendte deler ikke er like godt dekket, sier Hox og sier at NRK planlegger å bygge et bedre Dab-nett enn det Stortinget krever.

- Vi har ambisjoner om å gjøre Dab-dekningen i fjellet vesentlig sterkere enn føringene tilsier, sier han til avisa.

- Svært viktig Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet sier til Dagbladet at det er svært viktig at radio kan opprettholdes som beredskapsmedium også etter at FM-nettet avvikles i 2017.

- Stortinget har derfor slått fast at den digitale dekningen for NRKs del av nettet må være minst like god som i FM-nettet. I praksis betyr dette at minst 99,5 prosent av de faste husstandene må ha radiodekning, sier Fredriksen, og legger til: 

- Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har slått fast at DAB-nettet er bygget ut i tråd med Stortingets forutsetning.

Statssekretæren sier videre at formelle krav til radiodekning alltid har vært knyttet opp til radiomottak for faste husstander, og ikke til for eksempel arealdekning eller fritidsboliger.

- Radioens beredskapsmessige betydning tilsier likevel at det er viktig at DAB-nettet har tilfredsstillende dekning også utenfor områder med fast bebyggelse.

Fredriksen trekker fram at NRK opplyser om at de har en god dialog med Den Norske Turistforening om DAB-dekning for DNT-hyttene.

- NRK skal over påske få en oversikt fra DNT om faktisk DAB-dekning på både betjente og ubetjente hytter, slik at NRK kan gjøre opp status for situasjonen, avslutter statssekretæren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer