Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mission: Impossible - Fallout»

Turistnæringens Cruise-stunt slaktes: - Så havnet Preikestolen i India, gitt

Slik skal Visit Norway hente fjellmassivet utenfor Stavanger hjem til Norge.

NORGESREKLAME: Visit Norway bruker 50 000 på å få utenlandske medier til filmpremiere på Preikestolen. Her ser vi Tom Cruise i aksjon i India, eller var det Norge? Foto: Paramount.
NORGESREKLAME: Visit Norway bruker 50 000 på å få utenlandske medier til filmpremiere på Preikestolen. Her ser vi Tom Cruise i aksjon i India, eller var det Norge? Foto: Paramount. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble det kjent at «Mission: Impossible»-scenene superstjerna Tom Cruise spilte inn på Preikestolen utenfor Stavanger i november i fjor, plutselig er flyttet til India i den kommende storfilmen.

Dagbladet var da i kontakt med flere av aktørene som har jobbet hardt for å få den amerikanske filmstjernen til Norge. De mente hardnakket at de ikke følte seg lurt.

Tar grep

Det virker likevel som at initiativtakerne ønsker å sørge for at Preikestolen knyttes til sitt rette hjemland. Onsdag skrev NRK at den statlige turistorganisasjonen Visit Norway flyr inn en rekke utenlandske journalister for å dekke den spektakulære filmpremieren som er planlagt på Preikestolen 1. august.

Slik skal de forsøke å markedsføre internasjonalt at Preikestolen ligger i Norge, og ikke i Kashmir, India, slik det framstilles.

Visit Norway forteller Dagbladet at de bruker 50 000 skattekroner på å fly inn journalister fra utenlandske medier. Samtidig kan de ikke garantere at resultatet blir som de ønsker.

- Vi ønsker at de plasserer Preikestoilen i Norge, og ikke Kashmir. Samtidig aner vi ikke hva de ender opp med å skrive, for det er forskjellen på å invitere redaksjoner, og å invitere betalte bloggere, sier Katrine Mosfjeld, leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway til Dagbladet.

TRAILER: Nå er den nye Mission Impossible-filmen her, og vi får se Tom Cruise klamre seg til Preikestolen. Video: Paramount Pictures Les saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/stengte-preikestolen-i-ni-dager-for-tom-cruise-film---na-er-traileren-her/69409352 Vis mer

Samarbeider om turen

Hun beskriver det hele som et spleiselag.

- Visit Norway står for flybilletter og organiserer invitasjonen, mens reiselivsnæringen i regionen tilbyr sine aktiviteter til en god pris. Taket på Visit Norways bidrag er på 50 000 kroner i flybilletter. Resten av fakturaene håndterer de lokale destinasjonsselskapene og Fjord Norge, sier Mosfjeld og fortsetter:

- Anledningen for at de er invitert hit, er premieren på «Mission Impossible», men det store målet er å få dem til å skrive om mer enn bare Preikestolen. Vi håper de vil fortelle om alt som er å oppleve om Rogaland. Vi ønsker fokus på hele regionen.

- Uheldig

Christian Monggaard, filmredaktør i den danske avisa Information, synes det er snodig at journalister blir flydd til Norge for å skrive om at Preikestolen er i Norge.

- Jeg synes det virker litt voldsomt, og det har jeg ikke hørt om før. Jeg hadde skjønt det hvis det var under opptakene, men dette virker litt desperat.

Han mener at utgangspunktet er uheldig, og at utenlandske journalister kan finne på harselere med det hele.

- Det blir vanskelig hvis man begynner med en negativ historie som handler om at Hollywood har ignorert Norge, i stedet for å fortelle at Hollywood har fått øynene opp for Norge. Det er to forskjellige måter fortelle historien på.

- Dette kan ende med humoristiske artikler om «stakkars Norge» som har brukt masse penger på å overtale utenlandske journalister til omtale norske fjell, sier han.

- Komisk

Vidar Kvalsheim, forfatter og filmentusiast, synes at stuntet framstår litt desperat.

- Turistnæringa hadde noen forventninger her som ingen andre hadde, og så havnet Preikestolen i India, gitt. Og da må de begynne med brannslokking. Det er litt komisk, sier han til Dagbladet.

- KOMISK: Mener Vidar Kvalshaug om stuntet. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
- KOMISK: Mener Vidar Kvalshaug om stuntet. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

- Hva slags utslag de neste millionene til norgesreklame gir, skal det bli spennende å følge med på. Det kan jo bli en serie av bare tåpeligheter.

Kvalshaug tror derimot ikke det er utenkelig at filmen kan gi den ønskede reklameeffekten på sikt.

- Men det er i så fall en turisteffekt, ikke en kunstnerisk effekt, sier Kvalshaug.

«Mission Impossible»-filmen fikk rundt seks millioner i statlig støtte gjennom insentivordningen. Ordningen skal fremme utenlandsk filmproduksjon i Norge og løfte kompetansen til norske filmarbeidere som blir hyret inn av de utenlandske produksjonene.

- Hvis filminsentivordningen handler om at vi skal fly flere asiater hit og kjøre dem rundt i buss med ropert, har jeg misforstått. For jeg trodde det hadde en kunstnerisk begrunnelse. Og det tror jeg mange andre både håpet og trodde, sier Kvalshaug.

STUNT: Gjennom rollen som Ethan Hunt i «Mission: Impossible»-serien, har den nå 54 år gamle skuespilleren, Tom Cruise, gjennomført en rekke ville stunts, som dette fra 2011. Her kaster Cruise seg ut fra det som er verdens høyeste byggverk. Video: Youtube / Movieclips Trailer Vis mer

- Har ikke lykkes

Kommentator og filmanmelder i Dagbladet, Inger Bentzrud, synes stuntet til reiselivsnæringen og Visit Norway er komisk.

- Man subsidierer filminnspillinger som legges til Norge for blant annet å skape norgesreklame. Det har de åpenbart ikke lykkes med, i og med at Preikestolen har havnet i Kashmir. Som reklamestunt for Norge har det ikke vært vellykket i det hele tatt, mener hun.

INNSPILLING: Tom Cruise løper actionfylt under innspilling «Mission Impossible»-filmen. Foto: NTB scanpix
INNSPILLING: Tom Cruise løper actionfylt under innspilling «Mission Impossible»-filmen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- 50 000 kroner er jo ikke all verden. Jeg synes ikke dette er en skandale på noen måte, men jeg synes det har et skjær av komikk. Noe litt komisk og desperat. På den andre siden, ta Ringenes Herre, som er innspilt i New Zealand. Det fremgår jo ikke eksplisitt at filmen er spilt inn der, men alle vet det etter hvert. Så det kan godt være reklameforsøket får den tilsiktede effekten på sikt. At folk begynner å snakke om det, sier Bentzrud.

Visit Norway har følgende å si om kritikken fra filmekspertene.

- Det er alt for tidlig å si at dette er mislykket. Vi iverksetter litt forskjellige aktiviteter for å forsøke å få frem hvor Preikestolen er. Så jeg synes ikke det er komisk, men fantastisk at Preikestolen skal prege digre lerret over hele verden, i en av verdens mest populære actionfilmserier, svarer Mosfjeld.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Nå må han utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Video: Splash DV Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/68594053 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!