Turner Prize-utstilling på Tate Britain

Runa Islam er nominert for «Centre of Gravity» i Bergen Kunsthall.

(Dagbladet.no): I dag åpner Tate Britain utstillingen som presenterer årets Turner Prize-kandidater for publikum.

De fire navnene som står igjen på nominasjonslista er Cathy Wilkes, Goshka Macuga, Mark Leckey og Runa Islam.

Stilte ut i Norge

Runa Islam ble født i Bangladesh i 1970, men er nå bosatt i London. Utdannelsen har hun fra kunstakademiet i Amsterdam og Royal College of Art i London.

Islam er nominert for utstillingen «Centre of Gravity» som ble vist i Bergen Kunsthall og deretter på Nasjonalmuseet i Oslo.

Solveig Øvstebø, intendant ved Bergen Kunsthall, var kurator for utstillingen. Hun var dessuten på åpningsfesten på Tate Britain mandag kveld.

- Turner-prisen er jo en utmerkelse til kunstneren, det må jeg understreke, men det er klart det er kjekt for oss at vi har medvirket i noe som har blitt nominert. Det betyr mye for oss som institusjon at vi får til utstillinger på et høyt internasjonalt nivå, som kan konkurrere om slike priser, sier Øvstebø til Dagbladet.no. 


Tannløst utvalg

VIDEOKUNST: Fra Runa Islams nominerte utstilling «Centre of Gravity», som ble vist i Bergen Kunsthall og på Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: SCANPIX
VIDEOKUNST: Fra Runa Islams nominerte utstilling «Centre of Gravity», som ble vist i Bergen Kunsthall og på Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Dette er første gang på mer enn et tiår at tre av fire nominerte er kvinner, men The Telegraphs kunstkommentator Richard Dorment er ikke imponert.

Han hevder at kandidatene er så opplagte og kjedelige at prisen blir fullstendig irrelevant.

- Lista i år består av fire nærmest perfekte eksempler på Euro-kunst, en term jeg har funnet opp for å beskrive en spesiell type teknisk kompetent, tannløs og tom kunst laget spesielt for internasjonale biennaler, skriver Dorment, som mener Euro-kunstens fremste kjennetegn er at den kan vises hvor som helst i verden uten å framprovosere det minste tegn til kontrovers.

- Hvis noen hadde rettet en pistol mot hodet mitt ville jeg gitt prisen til Leckey, men for å være helt ærlig bryr jeg meg ikke, avslutter Dorment. 

På sin plass 


The Guardian
og The Times\' gjennomgang av de fire nominerte er heller ikke udelt positiv.

Solveig Øvstebø synes imidlertid at kritikken er en god ting.

- Jeg har ikke vært borti en eneste Turner-pris som ikke har blitt diskutert og kritisert, og sånn må det være. Det er en stor pris med mye penger i potten, derfor er det som forventet og helt på sin plass at den debatteres, mener hun. 

Turner Prize-utstilling på Tate Britain

44 år gamle Mark Leckey er bookmakernes favoritt. Han er nominert for to videoutstillinger der Homer Simpson, Felix the Cat og en bilreklame for Honda er blant ingrediensene.   


Vinneren av Turner Prize 2008 annonseres 1. desember, men utstilllingen varer helt fram til 18. januar neste år.

FELIX THE CAT: En av Mark Leckeys nominerte videoer.
TURNER PRIZE-NOMINERT: Runa Islam.
NOMINERT: Cathy Wilkes.
NOMINERT: Goshka Micuga.
NOMINERT: Mark Leckey.