ALENE MED DUOENS MUSIKK: Gitarist Per Gessle (59) har med seg Roxettes musikk på turné, men uten Marie Fredriksson, som på grunn av dårlig helse ikke lenger turnerer med bandet. Foto: NTB scanpix
ALENE MED DUOENS MUSIKK: Gitarist Per Gessle (59) har med seg Roxettes musikk på turné, men uten Marie Fredriksson, som på grunn av dårlig helse ikke lenger turnerer med bandet. Foto: NTB scanpixVis mer

Per Gessles Roxette:

Turnerer uten Roxette-Marie: - Har ikke forsøkt å erstatte henne

Per Gessle spiller Roxettes største hits på egen hånd.

- Hele ideen med turneen er å forvalte min og Roxettes enorme låtskatt på en god måte, skriver Per Gessle i en e-post til Dagbladet.

I kveld spiller han på Sentrum Scene i Oslo, etter stopp i blant annet London og Helsinki de seneste ukene med Per Gessles Roxette. Det vil altså si uten sin makker, vokalist Marie Fredriksson, som har alvorlige helseproblemer.

Roxette solgte over 75 millioner plater internasjonalt, og toppet hitlistene i USA hele fire ganger. De ga ut ti album i løpet av den tretti år lange karrieren.

Men i 2016 ble bandets planlagte turné avlyst på grunn av Fredrikssons helse. Etter å ha blitt behandlet for hjernekreft tidlig på 2000-tallet, hadde tilstanden hennes blitt såpass forverret at hun ikke maktet å gjennomføre turneen.

Gjør låtene annerledes

Likevel kan fansen nå få høre hits som «The Look», «It Must Have Been Love», «Joyride» og «How Do You Do» på konsert

Til Dagbladet skriver Gessle at det går utmerket å spille låtene uten Marie.

- Jeg har ikke forsøkt å erstatte henne. I stedet gjør vi låtene på en annerledes måte som passer til akkurat dette bandet. Det blir et annerledes sound, skriver Gessle, som gjør konserten med fem sangere.

De siste årene har Gessle sluppet to soloalbum som er spilt inn i Nashville. På denne turneen har han også med seg instrumenter som mandolin og fiolin - instrumenter man kanskje ikke normalt forbinder med Roxettes sound fra slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

BARE PER: Gessle ønsket i utgangspunktet ikke å spille Roxettes musikk alene. Men Marie Fredriksson klarte til slutt å overtale ham. Foto: NTB scanpix
BARE PER: Gessle ønsket i utgangspunktet ikke å spille Roxettes musikk alene. Men Marie Fredriksson klarte til slutt å overtale ham. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Mange av låtene er annerledes enn originalen. Jeg liker det. En låt blir ikke avsluttet bare fordi den spilles inn på plate. De lever sitt eget liv avhengig av hvem som spiller og synger den, skriver Gessle.

Var imot å spille alene

Han forteller at musikken har blitt fantastisk godt mottatt underveis i turneen, noe han er enormt takknemlig for.

I utgangspunktet hadde ikke Gessle lyst til å dra på turné med Roxette alene, fortalte han i et intervju med Expressen i september.

- Marie har alltid, til og med da hun sluttet å turnere i 2016, vært på meg for å fortsette, å gjøre noe annet med dette her. Det er jeg som har vært mot det, sier Gessle til Expressen.

Nå har han imidlertid ombestemt seg.

- Jeg hadde aldri gjort dette om det ikke var okei for henne, sier Gessle til avisa.

- Nesten blind

Roxette ga ut sitt siste album «Good Karma» i 2016, rett etter de annonserte at turneplanene var avlyst.

Da hadde de gjennomført en rekke konserter året før som var preget av at Fredriksson slet med helsa. Under flere av konsertene måtte Fredriksson ha hjelp for å komme av scenen.

Da Roxette opptrådte i Trondheim i juni 2015, satt Fredriksson på en stol og sang gjennom hele konserten.

I et intervju med Expressen i fjor, snakket Gessle ut om tida etter at det ble klart at vokalist Marie Fredrikssons helse var blitt så dårlig at Roxette måtte avlyse turneplanene sine.

Der fortalte han at sannsynligvis er Roxettes tid på scenen som duo over for godt.

- Vi har ikke lagt ned Roxette. Det finnes fremdeles ganske mange uutgitte låter, men jeg kan aldri tenke meg at Marie verken vil eller klarer å reise på turné igjen, sier han til Expressen.

I et intervju med tyske RTL i mai i fjor, avviste han at Fredrikssons kreft er tilbake, men bekrefter likevel at hun er sliten.

- Hun er nesten blind på det ene øyet, men det som er verre er beina hennes. Hun kan ikke gå lenger, og har ikke energi nok til å reise, forteller han i intervjuet, gjengitt av Expressen.