<strong>AKUTELL:</strong> Johan Rheborg spiller økologisk grønnsaksbonde i ny krimserie. Foto: Dagbladet.
AKUTELL: Johan Rheborg spiller økologisk grønnsaksbonde i ny krimserie. Foto: Dagbladet. Vis mer

Johan Rheborg

- Turte ikke snakke svensk

«Solsidan»-skuespiller Johan Rheborg mener at det er vanskelig å holde svenskene hjemme under corona-epidemien.

Publisert

Johan Rheborg er en av Sveriges mest populære komikere og skuespillere som slo igjennom med humorgruppa Killinggänget 1992 og deretter deltok i et stort antall formater som har blitt svenske klassikere, inkludert «Solsidan».

Nå er han aktuell med en nye krimserie kalt «Partisan» på Viaplay. Den svenske serien finner sted i det idylliske jordbrukssamfunnet Jordnära, et inngjerdet samfunn som driver en vellykket økologisk gård. Jonny, som spilles av Fares Fares, takker ja til en jobb på gården, men oppdager raskt at deres regler og rutiner er noe uortodokse.

- Min rolle er han som er ansvarlig for dyrkingen. Han er helt besatt av grønnsaker. Men han er en dypt frustrert og ubehagelig mann, sier Johan Rheborg til Dagbladet.

Rheborg sier at «Partisan» er en krypende thriller, med et stort mørke.

- Jeg synes det er veldig gøy at jeg har fått være med på dette, og jeg håper at folk kjøper meg i denne rollen.

KJENT FIGUR: Fredrik Skavlan dukker opp i nyeste sesong av «Solsidan». Video: TV 2 Sumo Vis mer

Ubehag

Her hjemme kjenner man nok Rheborg best fra sin rolle som den snobbete Fredde fra «Solsidan», hvis eneste frustrasjon er konas misbruk av kredittkort.

- Jeg synes det er gøy å spille en helt ny karakter, og jeg vil utforske nye beiter. Nå får jeg bære fram et ubehag på et helt annen måte, sier han.

Man skulle tro at å spille en økologisk grønnsakbonde var verdener unna Fredde, men Rheborg sier at forskjellen er lik null.

- En scene er en scene. Med Fredde så skal det være humoristisk, mens med denne rollen skal det være ubehag. Hvis det blir bra så er det ikke noen forskjell for meg, sier han.

- Turte ikke snakke svensk

På samme måte som kulturlivet i Norge har vært hardt rammet av coronapandemien, har svenske skuespillere og kulturpersonligheter også stått uten jobb i lang tid.

- Jeg har ikke jobbet siden mars. Jeg var på en teaterturné som ble avlyst, og den siste tiden har jeg bare skrevet. I Sverige har vi kommet til et punkt hvor vi må få vite hva som foregår, uansett om det er godt eller dårlig nytt, sier han.

Sverige har som kjent valgt en annen strategi for å håndtere coronaviruset. Per dags dato har 5744 mennesker mistet livet og over 80 000 er bekreftet smittet.

- Jeg tror at det er vanskelig å låse inne det svenske folk. Vi har jo aldri vært i krig i moderne tid, sier han.

Han tror folk har ventet med å kunne ta svenskene på noe.

- Jeg var i Danmark for kort tid siden, og da turte jeg omtrent ikke snakke svensk, sier han.

- Gir ikke mening

Rheborg er derimot veldig bekymret for sin egen bransje.

- Jeg tenker mye på teateret, og om folk i det hele tatt vil gå på teater og sitte i samme rom når dette er over, sier han.

Han reagerer på at det har vært full stans i kultursektoren, men at andre virksomheter får drive som vanlig.

- Kjøpesentrene er åpne som om ingenting har skjedd, men teatrene er stengt. Det gir ikke mening. Man kan selvfølgelig ikke bestemme over en pandemi, men vi er nødt til å vite hva som foregår. Mange aktører holder på å gå konkurs, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer