«Tusen og en natt»-aktig magi fra Toojis tøffe mor

Lily Bandehy debuterer med roman om dramatiske kvinneskjebner.

DRAMATISKE SKJEBNER: Lily Bandehy - best kjent som moren til MGP-Tooji - debuterer med roman om dramatiske kvinneskjebner i Iran.
Foto: Kristin Svorte
DRAMATISKE SKJEBNER: Lily Bandehy - best kjent som moren til MGP-Tooji - debuterer med roman om dramatiske kvinneskjebner i Iran. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hun er en tøff dame, den iranske læreren, sykepleieren, foredragsholderen og forfatteren Lily Bandehy. Hun ble tvangsgiftet som sekstenåring, var politisk aktiv under Khomeini, og måtte flykte. I 2003 skrev hun selvbiografien «Jeg kommer fra Iran» — som blant annet handlet om flukten til Norge med sønnene.

Den yngste av dem er forøvrig Melodi Grand Prix-artisten Tooji.  

Tvangsekteskap Bandehy er kjent som forkjemper for likestilling for innvandrerkvinner, og et forbud mot hijaben i Norge. Det engasjementet kommer tydelig frem i debuten «En slette av valmuer». Den som består av to parallelle kvinnehistorier.

Den første er lagt noen generasjoner tilbake i tid, og handler om unge Jasi, datteren til en nomadehøvding fra fjellene som tvinges til ekteskap med den mektige Khamrankhan, den siste Khan. Han tilber henne med kjærlighet så rørende og sterk at han skiller seg fra sine syv koner. Den unge nomadekvinnen derimot, vantrives. Inntil hun møter gartnerens sønn. Det skal bli skjebnesvangert.  

Eventyrlig Bandehy klarer å mane frem en «Tusen og en natt»-aktig magi i denne første delen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer