DEBATT

Det norske språket:

Tusen takk, Hadia Tajik!

Endelig et parti som setter språket på dagsordenen!

<strong>GLEDELIG OM SPRÅKET:</strong> Det er gledelig at Arbeiderpartiet løfter frem språket som politisk sak. Det må gjøres en innsats for norsk språk på alle samfunnsområder, skriver Riksmålsforbundets formann om Hadia Tajiks norsk-utspill. Foto: Christian Roth Christensen
GLEDELIG OM SPRÅKET: Det er gledelig at Arbeiderpartiet løfter frem språket som politisk sak. Det må gjøres en innsats for norsk språk på alle samfunnsområder, skriver Riksmålsforbundets formann om Hadia Tajiks norsk-utspill. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Jeg mener det må snakkes norsk på norske arbeidsplasser. Det må være utgangspunktet», sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

Og fortsetter: «Sosiale fellesskap er viktige og det norske språket er helt sentralt, også for å unngå utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.»

Hadia Tajik har rett: Vi må handle nå. Språkrådets ferske tilstandsrapport dokumenterer press mot norsk språk på nesten alle områder.

Tilbudet om norskopplæring for innvandrere er for dårlig. Det utgis nesten ikke sakprosa for gutter. Viktige standarder i arbeidslivet oversettes ikke. Engelsk tar over i forskningsmiljøer og i enkelte fag på høyere utdanningsinstitusjoner.

På arbeidsplasser skapes sikkerhetsrisiko når arbeidstagerne ikke kan kommunisere på ett språk; i helsevesenet sliter pasienter med at de ansattes norskkunnskaper er for dårlige. Barn helt ned i treårsalderen har bedre nettbaserte underholdningstilbud på engelsk enn på norsk.

Listen ovenfor er skremmende lang, endringene skjer raskere enn vi får med oss. Handler vi ikke nå, taper vi ord for ord det viktigste av norsk kultur, den viktigste av norske verdier: Språket vårt. Det viktige arbeidet Språkrådet, skolen og andre offentlige institusjoner gjør, er ikke nok.

Det er gledelig at Arbeiderpartiet løfter frem språket som politisk sak. Det må gjøres en innsats for norsk språk på alle samfunnsområder. En hovedregel om bruk av norsk innen visse sektorer bør lovfestes, prestisjen ved å bruke norsk må økes, språkinteresse og språkglede må fremmes.

Riksmålsforbundet og Noregs Mållag har en viktig rolle her. Frivilligheten må gis gode arbeidsbetingelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer