Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tusen takk, Norge

- Tusen takk. Jeg vet at du snakket for meg, selv om jeg ikke skjønte hva du sa, sa Ardita Jahja fra Kosovo til Erik Bye etter HJELP-aksjonen på TV2 i går kveld. En rørt Erik Bye kvitterte med en bjørneklem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ardita er blitt selve symbolet på kosovoalbanerne som er kommet til Norge, på rømmen fra et hjemland i oppløsning.

- Jeg har det ok nå. Jeg vet at jeg er trygg. Men jeg får ikke fred før jeg vet at familien min og vennene mine også er i sikkerhet. Og så er jeg så fryktelig sliten. Men jeg vil takke dere nordmenn, jeg har blitt mottatt med så mye vennlighet, sa Ardita til Dagbladet etter sendingen i går kveld, før hun reiste tilbake til Otta igjen.

Generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv, hadde problemer med å holde tårene tilbake. Nordmenns giverglede overgikk alle hans forventninger.

- Dette er helt fantastisk. Det er så sterkt at nordmenn virkelig bryr seg når det gjelder. Disse pengene vil bety uvurderlig humanitær hjelp til flyktningene, sa Mollekleiv.

Rørt Heiberg

Programleder Hallvard Flatland var også fornøyd med sendingen.

- Det er utrolig at det går an å stable på beina en slik produksjon på bare fire dager. Det jeg gjorde var bare æresrunden, her er det gjort en utrolig innsats i forarbeidet, sa Flatland, og fortalte at han selvsagt hadde gitt penger selv også.

- Og så har datteren min vært ute med bøsse i dag, opplyste han.

2. påskedag fikk Herborg Bryn, som nå er informasjonssjef i Norges Røde Kors, ideen om at noe måtte gjøres for flyktningene i Kosovo og ringte til TV2. Samme dag fikk Stein Roger Bull i Nordisk Film og TV den samme ideen, og dermed var samarbeidet i gang. Onsdag morgen klokka 9 ble det første møtet holdt, og fire dager seinere var en og en halv times direktesendig over.

Engasjert Sonja

Presidenten i Internasjonale Røde Kors, Astrid Nøklebye Heiberg, hadde også vanskelig for å finne ord etter gårsdagens sending.

- Jeg har vært ute med bøsse selv i dag, og flere ganger opplevde jeg at folk som hadde gitt i går åpnet lommeboka igjen. Når det virkelig gjelder så vrenger nordmenn lommene. Men det som er viktig nå er at vi gjør som dronningen sa, nemlig å gi litt av oss selv også. For det er ikke over ennå, sa Heiberg. Hun var imponert over dronning Sonjas dype engasjement.

- Hun var ikke vond å be da vi spurte om hun kunne komme i kveld, fortalte Heiberg.

Og dronningen imponerte flere. Etter at hun var ferdig i studio, gikk hun spontant inn i rommet ved siden av, der et trettitalls personer satt og tok imot telefoner fra giverglade nordmenn. Sonja gikk rundt og håndhilste på hver enkelt, og takket dem for innsatsen.

Selvfølge å hjelpe

Morten Harket og Espen Lind gjorde inntrykk med sin tolkning av Leonard Cohens «Hallelujah».

- Jeg er ikke mer kvalifisert til å mene noe om denne konflikten enn en hvilken som helst rørlegger eller lege, men hvis jeg kan bidra med det jeg kan, så gjør jeg selvfølgelig det, sa Harket.

Espen Lind hadde ideen til samarbeidet og fant fram til sangen.

- Det er veldig begrenset hva man kan framføre i en sånn sammenheng, for vi må ikke preke for mye, sa Harket.

Alle artistene som ble spurt stilte opp, så sant de hadde muligheten. Grand Prix-vinner Stig van Eijk var egentlig opptatt i Trondheim i går, men var ikke et øyeblikk i tvil om at han skulle til Oslo da han ble spurt.

- Det var en selvfølge. Det som skjer i Kosovo er tragisk. Kan man hjelpe, om en bare litt, så gjør man det, sa van Eijk.

LYTTET OPPMERKSOMT: Dronning Sonja sa ja umiddelbart da hun ble spurt om å stille i programmet. Hun viste stor innsikt i temaet.
DUETT: Espen Lind og Morten Harket sang duett, og Leonard Cohens Hallelujah til stor glede for tv-seerne.
BROBYGGER: Utenriksminister Knut Vollebæk har hastet fra møte til møte den siste uken for å skape fred i Kosovo. Likevel tok han seg god tid da han først var i studio med Halvard Flatland.
GA SIN STØTTE: Herborg Kråkervik sang til inntekt for flyktningene i Kosovo.
SJARMERTE: Ardita Jahja fra Pristina i Kosovo fikk en real bjørneklem av Erik Bye i går kveld. Det gjorde godt, midt i fortvilelsen over det som har rammet henne og hennes folk.