Tusen takk!

Hvordan har det vært på sykehuset, mormor, spør vi. Hun lyser opp. «Helt fantastisk», svarer hun. Og vi vet hun har rett.

PÅ VAKT: En sykepleier på jobb ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ VAKT: En sykepleier på jobb ved Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Meninger

Mormor har kommet tilbake. Hun brakk hoften i november, har blitt operert og vært på det lokale helsehuset for restitusjon frem til nå midt i romjulen. Det er godt å ha henne hjemme. Mormor og lillesøster og mannen hennes og jeg bor sammen og det har vært litt tomt i det store huset uten henne. Hun smiler fra øre til øre. Hvordan har det vært på sykehuset, mormor, spør vi. Hun lyser opp. «Helt fantastisk», svarer hun. Og vi vet hun har rett.

Da mormor falt om natten ringte vi ambulansen. To dyktige damer ga mormor god hjelp og tok styring over situasjonen. De lot mor og meg sitte på til sykehuset. På sykehuset var de gode mot henne. Store smil og varm omsorg. Etter en stund bar det på helsehuset der det var fysioterapeuter og flere varme smil og oppmerksomhet. Da hun ble skrevet ut fikk hun klem av pleierne.

Natten mellom lille julaften og julaften var det en annen i familien som måtte på sykehuset. For annen gang på kort tid for ham. Først et benbrudd og nå andre komplikasjoner. Varme smil og varm omsorg. Og på julaften fikk han en lapp som det stod "julemeny" på. Syv sorter, til og med. Maten var vel ikke like smakfull som hjemme, men hvilken rolle spiller det når den serveres med godhet?

Mormor har fått besøk av hjemmehjelpen en stund nå, både før og etter hoftebruddet. Og Morfar fikk besøk av dem før henne. Det er stor rotasjon blant hjemmehjelperne virker det som, men uansett hvem det er som kommer så smiler de alltid til henne. Og selv om de er presset på tid så slår de ofte av en liten prat.

Sykehuset der mormor ble operert var også der morfar døde. Han døde av blodtap. De som jobbet der hadde lagt morfar på en seng like ved skranken slik at han kunne være under oppsyn hele tiden. Men like vel blødde han ihjel under dynen. Vi savner fremdeles morfar. "Errare humanum est" pleier mormor å si. "Det er menneskelig å feile". Morfar døde der på sykehuset på grunn av en sånn en. Men han døde med gode, barmhjertige samaritanere rundt seg.

Alt er ikke perfekt i norsk helsevesen. Mor jobber ofte hardt for å få ting til å fungere i mormors pleie - og det er ikke alltid greit. Uten en oppfølgende datter ville nok noe sviktet. I grensesnittet mellom de forskjellige tjenestene går det av og til feil. Mange pasienter i Norge får ikke alltid den behandlingen de kunne trenge eller ønske seg, eller så fort som man kunne forvente seg. Systemene er langt fra optimale - selv om de er bedre enn de fleste andre steder i verden. Men folkene som jobber i helsevesenet vårt...

Hvordan har du hatt det på sykehuset, Mormor? «Helt fantastisk», svarer hun. Hun fortsetter: «Menneskene der er så gode».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.