Tusenårets siste debatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Savner du en skikkelig avsluttende debatt nå ved utgangen av 1999, skal du herved få vite hva som seiler opp til å bli selve tusenårsdebatten her hjemme: Skal det latinske ordet for tusenår, millennium, i sammenstillinger hete millennium- eller millennie-? Altså: Millenniumskiftet eller millennieskiftet?

  • Bakgrunnen for denne siste store norske språkkontrovers i dette årtusen, er en mail fra en av Dagbladets lesere. Vedkommende spurte om det ikke burde hete millennium- millennieskifte når det jo vitterlig heter akvarium- akvariefisk, indisium- indisierekke, medium- mediedebatt, kranium- kraniebrudd, mysterium- mysteriespill og så videre. Unntaket fra regelen er grunnstoffene (helium- heliumballong).
  • Saken ble forelagt rådgiver Vigleik Leira i Norsk språkråd. Han kunne opplyse at rådet faktisk behandlet spørsmålet i sin fagnemnd allerede i juni i år. Fagnemnda vedtok at sammensetningsformen skal være millennium-, ikke millennie- eller millenniums-. Det skal altså hete millenniumskiftet, ifølge fagnemnda.
  • Hvorfor Språkrådet har valgt å bryte mønsteret i forbindelse med millennium gir Leira ikke noe fullgodt svar på når Dagbladet spør. Han viser til NRKs språkkonsulent som har anbefalt millennium-, dessuten til norsk presse og offentlighet, der den vanligste bruken i dag er millennium-, som i millenniumskiftet og millenniumfeiring. Men hva som er den prinsipielle begrunnelsen for å bryte ordsammensetningstradisjonen, får vi ikke noe fullgodt svar på fra Leira. Språkrådet skal for øvrig endelig beslutte millennium- på sitt neste rådsmøte, pussig nok lagt til godt inne i neste årtusen, i februar neste år, når ordet formodentlig bare er en dus erindring for de fleste av oss.
  • Nå vil glupingene sikkert hevde at vi bør bruke ordet tusenårsskiftet i stedet, og derved styre unna hele den problematiske sulamitten. Men det er selvsagt en feig måte å gjøre det på, spesielt i et land med så rik og stolt tradisjon for språkstrid og ordfeider som vårt. Så derfor, la ikke tusenåret ebbe ut med et daft, veikt og lite prinsipielt vedtak fra Norsk språkråd: Kjemp for hva du har kjært - er det et millenniumskifte eller et millennieskifte som inntreffer om snaue tre måneder?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer