Tusenvis av uleste brev avslører hvordan vi levde på 1600-tallet

Brevene som aldri kom fram viser at vi strevde med mye av det samme for over 300 år siden.

KULTURSKATT: En over 300 år gammel kiste full av brev kan avsløre mer om 1600-tallets dagligliv. Foto: Museum voor Communicatie, Haag
KULTURSKATT: En over 300 år gammel kiste full av brev kan avsløre mer om 1600-tallets dagligliv. Foto: Museum voor Communicatie, Haag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En unik kulturskatt har stått uåpnet hos det nederlandske kommunikasjonsmuseet Museum voor Communicatie siden 1926.

Kisten med 2600 brev fra sent 1600- og tidlig 1700-tall, inkludert minst 600 brev som aldri har blitt åpnet, var lenge «sparegrisen» for postmesteren i Haag, som tok vare på uavhentede forsendelser i håp om at mottakeren skulle betale porto.

Gjenkjennelige temaer Nå er et internasjonalt forskerteam i gang med den store jobben det er å gjennomgå alle brevene. De 600 tidligere uåpnede brevene skal ikke åpnes, men gjennomstråles og leses med røntgen, melder museet i en pressemelding.

Forskerne har stor tro på å kunne fange opp alle typer detaljer om dagliglivet på kontinentet på 1600-tallet. I tillegg til de nederlandske brevene finnes det mange andre fra Frankrike og Spania, og brevene stammer fra alle samfunnslag.

Selv 300 år gamle brev omhandler ofte problemstillinger som fremdeles er aktuelle i dag, sier en av forskerne bak prosjektet:

- Samlingen inneholder unike brev sendt mellom hugenotter, som tydelig viser den emosjonelle påkjenningen eksil og separasjon utgjør. Disse brevene illustrerer hvordan tvangsflytting og migrasjon ble opplevd i den tidlige moderne tiden, sier David van Linden ved universitetet i Groningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer