Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av uleste brev avslører hvordan vi levde på 1600-tallet

Brevene som aldri kom fram viser at vi strevde med mye av det samme for over 300 år siden.

KULTURSKATT: En over 300 år gammel kiste full av brev kan avsløre mer om 1600-tallets dagligliv. Foto: Museum voor Communicatie, Haag
KULTURSKATT: En over 300 år gammel kiste full av brev kan avsløre mer om 1600-tallets dagligliv. Foto: Museum voor Communicatie, Haag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En unik kulturskatt har stått uåpnet hos det nederlandske kommunikasjonsmuseet Museum voor Communicatie siden 1926.

Kisten med 2600 brev fra sent 1600- og tidlig 1700-tall, inkludert minst 600 brev som aldri har blitt åpnet, var lenge «sparegrisen» for postmesteren i Haag, som tok vare på uavhentede forsendelser i håp om at mottakeren skulle betale porto.

Gjenkjennelige temaer Nå er et internasjonalt forskerteam i gang med den store jobben det er å gjennomgå alle brevene. De 600 tidligere uåpnede brevene skal ikke åpnes, men gjennomstråles og leses med røntgen, melder museet i en pressemelding.

Forskerne har stor tro på å kunne fange opp alle typer detaljer om dagliglivet på kontinentet på 1600-tallet. I tillegg til de nederlandske brevene finnes det mange andre fra Frankrike og Spania, og brevene stammer fra alle samfunnslag.

Selv 300 år gamle brev omhandler ofte problemstillinger som fremdeles er aktuelle i dag, sier en av forskerne bak prosjektet:

SEGL: De 600 uåpnede brevene skal leses med røntgenteknologi. Foto: Museum voor Communicatie, Haag
SEGL: De 600 uåpnede brevene skal leses med røntgenteknologi. Foto: Museum voor Communicatie, Haag Vis mer

- Samlingen inneholder unike brev sendt mellom hugenotter, som tydelig viser den emosjonelle påkjenningen eksil og separasjon utgjør. Disse brevene illustrerer hvordan tvangsflytting og migrasjon ble opplevd i den tidlige moderne tiden, sier David van Linden ved universitetet i Groningen.

På 1500- og 1600-tallet ble de protestantiske hugenottene utsatt for sterk forfølgelse i Frankrike, og mange flyktet til nettopp Nederland.

Andre brev omhandler de helt nære temaene:

- Foreldre som bekymrer seg for barna sine eller kvinner som uttrykker sinne overfor uregjerlige ektemenn, sier Rebekah Ahrendt ved Yale University i pressemeldingen.

Farskapsbeskjed Et av brevene forskerne har rukket å åpne, skal komme fra en kvinne som har reist fra Haag til Paris før hun oppdaget at hun ventet barn, skriver The Guardian.

DEKORASJON: Forskerne finner små dekorasjoner og figurer i slående god stand. Foto: Museum voor Communicatie, Haag
DEKORASJON: Forskerne finner små dekorasjoner og figurer i slående god stand. Foto: Museum voor Communicatie, Haag Vis mer

I brevet ber kvinnen en handelsmann i Haag om økonomisk hjelp til å komme seg tilbake. Brevet er på postkontoret merket «niet hebben», noe som tyder på at mottakeren nektet å ta imot brevet, meget mulig fordi han mistenkte at brevet kunne inneholde en farskapsbeskjed han helst ville unngå.

Utover det skriftlige innholdet anses også brevseglene i voks og brettemetodene for papiret som verdifulle kulturhistoriske detaljer.

Legges ut på nettet Prosjektet presenteres på nettstedet Brienne.org, oppkalt etter postmester Simon de Brienne som sparte på alle brevene. Etter planen skal oppsiktsvekkende brev presenteres både på nettstedet og som utstillingen «Signed, sealed and undelivered» hos kommunikasjonsmuseet i Haag.

Forskerteamet bruker også emneknaggen #signedsealedundelivered for oppdagelser de deler på sosiale medier.

- Samlingen vil for første gang avsløre hverdagshistorier fra hele 1600-talls-Europa. Det viser hvordan Nederland sto sentralt i det europeiske kommunikasjonssystemet, og byr på en mulighet til å studere et unikt tverrsnitt av samfunnet. Selve kisten er en av museets største skatter, og vi gleder oss over endelig å kunne avsløre det fascinerende innholdet, sier museumskurator Koos Havelaar.

SKADET: Ikke alle brevene er i like god stand. Foto: Museum voor Communicatie, Haag
SKADET: Ikke alle brevene er i like god stand. Foto: Museum voor Communicatie, Haag Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!