SEIERSDRAMA: Jamala fra Ukraina vant den store finalen i Eurovision Song Contest. Det er ikke alle like fornøyde med. Over 350 000 har skrevet under en kampanje som vil ha resultatene gransket på nytt. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock, NTB Scanpix
SEIERSDRAMA: Jamala fra Ukraina vant den store finalen i Eurovision Song Contest. Det er ikke alle like fornøyde med. Over 350 000 har skrevet under en kampanje som vil ha resultatene gransket på nytt. Foto: Rolf Klatt/REX/Shutterstock, NTB ScanpixVis mer

Tusenvis ønsker at Eurovision-resultatet revideres

Mener Ukraina ikke fortjener seieren.

(Dagbladet): Lørdag var det Ukraina som gikk seirende ut av Eurovision-finalen. Artisten Jamala og hennes låt «1944» engasjerte publikum og dro seg opp til en førsteplass helt på tampen av stemmetellinga.

Det var derimot ikke alle som lot seg begeistre av det ukrainske bidraget, eller at det vant konkurransen.

Forrige uke skrev Dagbladet at flere russiske medier raste mot seieren, som de gjerne skulle ha hatt selv.

Russlands Sergej Lazarev og hans sang «You Are the Only One» endte på en respektabel tredjeplass, men det er ikke godt nok for enkelte. Nå har over 350 000 skrevet under en underskriftskampanje for å få resultatene revidert.

Mange støttende Mye av misnøyen med Jamala og hennes seier bunner i at låta hennes anklages for å være politisk, noe som ifølge Eurovisions regelverk er strengt forbudt. Den handler om Stalins deportasjon av krimtatarene i 1944.

Mange mener den handler om å ta et standpunkt i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Det er på nettsida Change at kampanjen er oppretta. Med tittelen «Få Eurovision til å revidere resultatene fra i år», har kampanjen i skrivende stund sanket inn 358 000 likesinnede.

Målet er å sanke inn en halv million stemmer. Når den målet, blir alle underskriftene og kampanjens ønske sendt til Den europeiske kringkastingsunion (EBU) og Eurovision (ESC).

«Vi forstår at prosessen med stemmene fra juryen og seerne er vanskelig og emosjonell, men antallet folk som har signert dette viser at folk er usikre på om årets vinner fortjener det», heter det i kampanjen.

Kjente russere som sangeren Nikolay Baskov og politikkeksperten Nikita Odinstov er bare noen av dem som de siste dagene har fronta kampanjen i sosiale medier, ut til hundretusenvis av følgere.

Kampanjen er imidlertid ikke bare skrevet under av russere. Folk fra hele verden kommenterer det de mener er urettferdighet i konkurransen.

- Forblir vinneren Både Den europeiske kringkastingsunion og Eurovision har lagt merke til oppmerksomheten.

Til den russiske avisa Ria fortalte Paul Jordan i EBU i går at de skulle diskutere saken, men at resultatene sannsynligvis ikke ville bli gransket.

I dag har både ESC og EBU kommet med meldinger som bekrefter at Jamala forbli konkurransens vinner.

- Australia vant juryens stemmer og Russland vant stemmene fra de der hjemme. De fortjener begge oppmerksomhet for deres opptredener i verdensklasse, de flotte sangene og for å ta tapet som profesjonelle, skriver ESC på sin offisielle Facebook-side.

Videre understreker de at det bare kan være én vinner av en slik konkurranse.

- Ukraina er og forblir vinneren av Eurovision 2016. Om du er enig eller ikke, skriver de.

VIL HA RESULTATET REVIDERT: Over 350 000 mennesker verden over har skrevet under for å få Eurovisions stemmeresultater gransket på nytt. Foto: Skjermdump
VIL HA RESULTATET REVIDERT: Over 350 000 mennesker verden over har skrevet under for å få Eurovisions stemmeresultater gransket på nytt. Foto: Skjermdump Vis mer