Tusseladd med tæl

En samisk tusseladd må ordne opp etter brorens død.

FILM: Man kan ikke bli annet enn imponert over Sverre Porsanger, han gjør en strålende jobb som enfoldige Emil i dette burleske eventyret fra Nordkalotten.

«Bázo» er samisk og betyr tusseladd. Det er tilnavnet på voksne Emil, som bor sammen med faren sin på et øde småbruk på vidda. Han har en eldre bror, Kenneth (Göran Forsmark), men han har Mercedes, dame, penger og (skal det vise seg) mange hemmeligheter. Kenneth havner under gravemaskinen sin, og det er opp til Emil å ordne opp i hans etterlatenskaper.

Blant dem er også Kevin (Issát Joakim Gaup), en lur sjuåring som blir Emils følgesvenn og forsvarer. Og det trengs, for det er ikke alle som setter pris på at Emil stiller spørsmål. Heller ikke Kenneths kjæreste, den noe slitte blondinen Susanna (Anitta Suikkari), blir overbegeistret når Emil lurer på hvor det er blitt av Mercedesen.

Den største svakheten med «Bázo» er at handlingen er for utydelig - det framkommer at det dreier seg om pengesnusk, men detaljene i korrupsjonen Kenneth avslørte, forblir tåkete. Det filmen vinner på er troverdige, om enn her og der kuriøse, persontegninger, karakterer som lever i en blanding av håpløshet og livsmot. Slutten er voldsomt treffsikker, og Svein Krøvels foto er av og til helt til å miste pusten av.