FÅ MED FLERE: «Hva må vi gjøre for å være med i gjengen?», spør Tusvik i sin omtale av Humorprisen. Hun burde oppmuntre til debatt om hvordan få med flere kvinnelige komikere, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅ MED FLERE: «Hva må vi gjøre for å være med i gjengen?», spør Tusvik i sin omtale av Humorprisen. Hun burde oppmuntre til debatt om hvordan få med flere kvinnelige komikere, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Debatt: Humorprisen 2018

Tusvik er forbanna. Hvorfor?

Dersom jeg ønsket å få én gruppe mennesker til å vinne en pris eller konkurranse, ville jeg først sørget for å ha mange nok av disse som deltok.

Meninger

Før Sigrid Bonde Tusvik forlot Humorprisen 2018 i harnisk, stilte hun sine mannlige kolleger et spørsmål: Hvordan hadde dere reagert hvis det bare var kvinner som vant alle prisene? Selv hadde jeg svart at det ville vært et statistisk avvik.

Basert på Tusviks kronikk fikk jeg inntrykk av at Norge er stappfullt av komikerkvinner. Et raskt Google-søk førte meg til en Wikipedia-side med liste over norske komikere – 190 i tallet. Av dem talte jeg rundt 19 prosent kvinner (inkludert Tusvik).

Man skal selvfølgelig ikke stole blindt på Wikipedia. Men inntrykket stemmer med mine erfaringer fra standup-forestillinger. Der er ofte fem komikere på scenen, og én av dem er gjerne kvinne. Det at bare fire av 26 nominerte til Humorprisen 2018 var kvinner, gir dermed mening. Dette er ikke langt unna den femtedelen som kvinner kanskje utgjør i komikerbransjen. Aftenposten skrev nylig om bransjens kvinneflukt.

Både Tusvik og Else Kåss Furuseth refererer til Vixen-utdelingen, der kvinner vant priser. Etter et raskt søk gir også dette mening. I denne prisavviklingen, som angår flere enn bare komikere, bugnet det av nominerte kvinner.

«Hva må vi gjøre for å være med i gjengen?», spør Tusvik i sin omtale av Humorprisen. Dersom jeg ønsket å få én gruppe mennesker til å vinne en pris eller konkurranse, ville jeg først sørget for å ha mange nok av disse som deltok. Jeg ville startet med rekruttering.

Tusvik er fabelaktig morsom. Burde hun heller oppmuntre til debatt om hvordan vi kan få med flere kvinnelige komikere?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.