DEBATT

Debatt: Humorprisen 2018

Tusvik er forbanna. Hvorfor?

Dersom jeg ønsket å få én gruppe mennesker til å vinne en pris eller konkurranse, ville jeg først sørget for å ha mange nok av disse som deltok.

FÅ MED FLERE: «Hva må vi gjøre for å være med i gjengen?», spør Tusvik i sin omtale av Humorprisen. Hun burde oppmuntre til debatt om hvordan få med flere kvinnelige komikere, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅ MED FLERE: «Hva må vi gjøre for å være med i gjengen?», spør Tusvik i sin omtale av Humorprisen. Hun burde oppmuntre til debatt om hvordan få med flere kvinnelige komikere, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Før Sigrid Bonde Tusvik forlot Humorprisen 2018 i harnisk, stilte hun sine mannlige kolleger et spørsmål: Hvordan hadde dere reagert hvis det bare var kvinner som vant alle prisene? Selv hadde jeg svart at det ville vært et statistisk avvik.

Basert på Tusviks kronikk fikk jeg inntrykk av at Norge er stappfullt av komikerkvinner. Et raskt Google-søk førte meg til en Wikipedia-side med liste over norske komikere – 190 i tallet. Av dem talte jeg rundt 19 prosent kvinner (inkludert Tusvik).

Man skal selvfølgelig ikke stole blindt på Wikipedia. Men inntrykket stemmer med mine erfaringer fra standup-forestillinger. Der er ofte fem komikere på scenen, og én av dem er gjerne kvinne. Det at bare fire av 26 nominerte til Humorprisen 2018 var kvinner, gir dermed mening. Dette er ikke langt unna den femtedelen som kvinner kanskje utgjør i komikerbransjen. Aftenposten skrev nylig om bransjens kvinneflukt.

Både Tusvik og Else Kåss Furuseth refererer til Vixen-utdelingen, der kvinner vant priser. Etter et raskt søk gir også dette mening. I denne prisavviklingen, som angår flere enn bare komikere, bugnet det av nominerte kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer