Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Hver gang vi møtes» på TV 2

Tuva som «rap-dronning»

Morgan Sulele er hovedgjest i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Vi anmeldte som vanlig låt for låt.

MORGANS KVELD: Tuva Syvertsen viser stadig nye sider. I kveld var hun «rap-dronning» i «Hver gang vi møtes». Alle foto: TV 2
MORGANS KVELD: Tuva Syvertsen viser stadig nye sider. I kveld var hun «rap-dronning» i «Hver gang vi møtes». Alle foto: TV 2 Vis mer

TV: Morgan Sulele, eller Magnus Clausen som han egentlig heter, er barne- og ungdomsalibiet i årets sesong. Det er nok ikke mange over 16 som har et (godt) forhold til sangene hans, men spør familiens yngste om «Bare min» (som toppet VG-lista i 2015) og du får svar.

TOLKES I KVELD: Morgan Sulele.
TOLKES I KVELD: Morgan Sulele. Vis mer

Det er «lettbeint pop og party», som Aslag sier. Det er musikk lagd «for allsang og fest», sier Morgan. Han er ikke anmeldernes favoritt, men det er han fullstendig klar over. Og - han har tross alt 500 millioner strømminger! Morgan har ikke sagt så mye tidligere, men i kveld må han prate - om seg sjøl. Og, han framstår som en både symptatisk og ydmyk person. Dette mener vår anmelder om kveldens tolkninger:

Aslag Haugen: «Høyt over Oslo» (Magnus Clausen / Jesper Borgen / John-Alexis Mendoza / Anders Kranmo Smestad)

Det er vanskelig å gjøre gull av gråstein, og ikke alle låter funker i alle sjangrer. Men Aslag gjør et godt forsøk med sin countryrocktilnærming her.

image: Tuva som «rap-dronning»

En låt kan aldri bli bedre enn utgangspunktet, og det er - som når Morgan har oversatt eller skrevet om andres låter - en svært enkel tekst som ligger i bunnen. Sangen ble spilt inn med rapperen Oral Bee (medlåtskriver Anders Kranmo Smestad), og har et fengende refreng. Her blir den atskillig mer rocka og - ikke overraskende - dreid i Hellbillies-retning, med felefølge og ekstra støtte fra en glødende husgitarist Truls Hval. Aslag gjør rett og slett det han kan, og det gjør han bra!

Odd Nordstoga: «Barn for alltid» (Magnus Clausen / Jesper Borgen)

Odd har hentet inn et lite barnekor for å «smiske» litt ekstra. «Ekte barn, det er skitne triks», rekker Tuva å si før hele «horden» på 20 strømmer inn på scenegulvet. Og etterpå får selvfølgelig alle autograf!

image: Tuva som «rap-dronning»

Og - barna løfter denne sangen flere hakk. Opprinnelig har den en enkel tekst om å ønske seg tilbake til barndommen. Odd har skrevet om og lagt inn egne minner om ungdomstida. Han drar nostalgien enda lengre, og han gjør det på dialekt. Unnskyld, Morgan, men der fikk sangen din en mye bedre tekst. Eller, det ble rett og slett en ny sang! «Skittent triks» det også, men sjarmerende. Og det funker som bare det!

Linnea Dale: «All For Love» (Magnus Clausen / Marcus Svedin / Rickard H. Lindgren / Martin Tungevaag / Robin Söderlund)

Atskillig mer spiselig enn tullesangen «Luremus», som Morgan akkurat har snakket om – en tittel Tuva innrømmer at hun blir sur av. Så befriende! Endelig et snev av friksjon i «Hver gang vi møtes»!

image: Tuva som «rap-dronning»

Det er ikke alle sanger Morgan er stolt av, og han ser det veldig godt sjøl. Men «All for Love» er nok innafor. Linnea følger opp med å skryte av ham som låtskriver. Dette er riktignok ikke bare Morgans låt, men han har bidratt som låtskriver og produsent på Tungevaag og Raabans hit, som ble nominert til en svensk Grammis i fjor. Linnea beholder den lette elektronika-stilen, og det flyter jo så fint når hun synger - med fin hjelp fra Marie KlåpbakkenS. «Elegant», sier Tuva. Vi må si oss helt enig. «All For Love» har kanskje aldri vært bedre enn i denne versjonen.

Chris Holsten: «Bare min» (Jens Hjertrø / Magnus Clausen / Jesper Borgen / Christophe Lallet)

Ikke en tullelåt dette heller, snarere en party- og kjærlighetssang som ble det store gjennombruddet til Morgan – på grensa til «landeplage». Den ble også Spellemann-nominert som Årets låt.

image: Tuva som «rap-dronning»

Chris har gjort noen små endringer og lagt den i et soul/chill-out/elektronika-leie. Låten er egentlig ikke til å kjenne igjen, men det ville også vært litt dumt. Utfordringen i dette programmet er jo å kle dem om. Men spørsmålet er om den i utgangspunktet fengende låten i seg sjøl passer inn i denne mer tilbakelente stilen. Der butter det litt her, og da særlig i overgangen mellom vers og refreng. Men for en stemme denne unge mannen har, og for en innsats han har gjort i årets sesong!

Tuva Syvertsen: «Noora» (Magnus Paulsen / Omar Faal (Blvck O) / Anders Nilsen)

Morgan og jeg liker begge å lage låter til damer, sier Tuva, og kåres med denne kule versjonen til kveldens dronning - igjen!

image: Tuva som «rap-dronning»

Tuva har faktisk vært rapper en stund. I et intervju med Dagsavisen høsten 2017 fortalte hun at hun er medlem i rap-kollektivet Heads Crew, men at hun har holdt en lav profil. I kveld er de sammen.

Det sier seg sjøl at det kan være vanskelig for Tuva å tolke en Morgan-tekst troverdig, fordi de befinner seg i to helt forskjellige verdener. Derfor legger hun mye av seg sjøl i den sterkt omskrevne teksten (det er vel bare refrenget som står igjen). «Du vet, det at det ‘år’ner seg for snille jenter’, det er ikke sant», sier hun og gjør om en av Morgans mest sårbare låter til en sterk hilsen til unge jenter: Du kan være tøff, du kan være en Nora Brockstedt, en Nora Helmer, en Noora Noor eller en Nora Mørk! Nydelig flow. En genial måte å løse denne låten på.

Frida Ånnevik: «Din sang» (Magnus Clausen / Magnus Bertelsen / Erik Fjeld)

«Det æ’kke noen vits uten hits», sier Morgan. En av hans egne er «Din sang», i utgangspunktet «en slags reggae-låt» med ei meget enkel refrenglinje, «Rapararaparapa» (i Fridas versjon «Nanananananana»…).

image: Tuva som «rap-dronning»

Dette er heller ikke en tullelåt, og den kler Frida godt. Hun var ute etter å finne tangeringspunktet mellom Morgan og henne, uansett hvor forskjellige de er, og mener at hun fant det i «Din sang».

Hun har lagd en myk og deilig versjon som får oss til å tenke på ordene på en litt annen måte. Frida ønsket ikke å gjøre om teksten, og Morgan synes sjøl at den ble mer interessant. Det er fin attest å ta med seg for Frida, som har gjort bra tolkninger hele veien disse fem første lørdagene.

Og - neste lørdag er det hun som er hovedgjest.