Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 legger fram nye kuttplaner i dag

TV 2-ansatte varsler om sterke reaksjoner: - Kan bli rettssaker

Slik blir nye TV 2.

NEDBEMANNING: TV2 har i høst varslet en kraftig nedbemanning. Her fra forrige møte der ledelsen informerte om at 113 medarbeidere måtte gå i tillegg til de 64 som allerede har fått innvilget sluttpakke. Fra venstre: organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, og nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
NEDBEMANNING: TV2 har i høst varslet en kraftig nedbemanning. Her fra forrige møte der ledelsen informerte om at 113 medarbeidere måtte gå i tillegg til de 64 som allerede har fått innvilget sluttpakke. Fra venstre: organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand, TV 2-sjef Olav T. Sandnes, og nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Vi er blitt presentert for den nye organisasjonsstrukturen i dag, og det er også bekreftet at TV 2-ledelsen ønsker å gå vekk fra ansiennitetsprinisippet, sier lederen av TV 2s redaksjonsklubb, Henrikke Helland, til Dagbladet..

- De vil heller kartlegge kompetanse hos hver enkelt ansatt. Dette er vi svært negative til, fortsetter hun.

Dette betyr at de ansatte i TV 2 med lang fartstid og erfaring ikke beskyttes mot oppsigelser. «Kompetansekartlegging» har som formål å finne ut hva den enkelte ansatte besitter av evner og verdi for TV 2. Unge ansatte med mindre erfaring kan sitte med kompetanse veteranene ikke har.

KLUBBLEDER: Henrikke Helland i TV 2. Foto. Eivind Senneset / Dagbladet
KLUBBLEDER: Henrikke Helland i TV 2. Foto. Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

- Når det er kartlagt hvem som ikke får være med videre vil vi jobbe for frivillige løsninger. Ledelsen er varslet om at det blir reaksjoner. Vi frykter rettssaker i siste runde, sier Helland.

- Konturer av Egmont

- Vi er ikke ferdig med å drøfte hva som skal være kriteriene for kompetanse, sier Helland.

- Egmont, som også eier TV 2, brukte kompetansekartlegging i 2015 da de gjennomførte store kutt i Egmont Publishing. Er det spor av Egmont man ser?

- Ja, vi ser konturene av Egmont i vår prosess. Vi ønsker veldig sterkt gå for ansiennitet, kompetansekartlegging har ofte subjektive kriterier for hvem som får bli, sier Helland.

Vurderes helhetlig

«Tallet på overtallige er nå 51 for hele området som gjelder sport, nyheter, TV2.no og produksjonsavdelingen», skriver TV 2 i en pressemelding fredag ettermiddag.

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, tilbakeviser påstandene om at det bare er de ansattes kompetanse som skal vurderes.

- Ønsker frivillighet

- Det er feil. Vi har ikke vektet ansiennitet eller kompetanse opp mot hverandre. Vi skal skaffe oss en helhetlig oversikt ut i fra flere kriterier, men ja, vi må også se på kompetanse. Det er for å få et bredest mulig grunnlag når vi skal kartlegge den videre bemanningen i TV 2, sier Willand som håper nedbemanningen ikke ender i retten.

- Jeg håper vi unngår det. Vi jobber fortsatt for størst mulig grad av frivillighet. Vi kan fortsatt gå i dialog om sluttpakker, men nå vil dette tilbys individuelt, og ikke som et stort åpent sluttpakketilbud vi har hatt de siste månedene, sier Willand til Dagbladet.

Ble informert

TV 2 har siden i vår slitt med økonomiske utfordringer, og varslet at de måtte kutte hele 350 millioner som del av innsparingsplanen «TV 2 i 2020». I høst ble det kjent at hele 177 mennesker måtte gå.

TV-kanalen har ikke kommet i mål med frivillig nedbemanning, og ledelsen har varslet at må ty til oppsigelser. De har i tillegg varslet kostnadskutt, nye ledere og omdisponering av ressurser.

På allmøter i kanalen i dag ble de ansatte i TV 2 informert om flere detaljer av ledelsens nye organisasjonsplaner.

Dette er endringene som gjennomføres:

  • Korrespondenten i Kristiansand fjernes, og alle lokalkontor med to ansatte vil miste én arbeider.
  • Programmer som «Vårt lille land» og «Lørdagsmagasinet» tas av lufta.
  • Grafikk-stillinger flyttes fra Oslo til Bergen for å bygge opp et miljø i Bergen.
  • 21-nyhetssendingen som sendes fra Bergen blir styrket med en ekstra researchressurs.
  • Økonominyhetene flyttes til Bergen og en ny stilling opprettes.
  • Formiddagssendingene på Nyhetskanalen flyttes fra Oslo til Bergen.
  • 17-sendingen på Nyhetskanalen flyttes til Oslo.
  • Nettsiden TV2.no reduseres med ti stillinger i Oslo, mens fire kuttes i Bergen.
  • Flere ledere må også gå.

Tjener på annonser

En ny rapport fra Medietilsynet viser at de kommersielle tv-kanalene, blant dem TV 2, fortsatt tjener godt på annonsesalg.

Men kuttene TV 2 nå gjør kommer som følge av at tv-vanene til folk flest endres. Samtidig har tidligere seermagneter som «Senkveld» og «Skal vi danse» tapt hundretusenvis av seere de siste åra.

- TV 2 ser store endringer og færre ser lineært. Det treffer alle og derfor må vi gjøre endringer, har TV 2-sjef Olav T. Sandnes sagt til Dagbladet.

Et nytt mediemangfoldsutvalg, ledet av Knut Olav Åmås, har fått i oppgave å se på utfordringer i mediebransjen. De la nylig fra en rapport der de åpner for statsstøtte til TV 2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media