TV 2 beklager Græsvik-oppførsel

Eirik Furuseth er sjokkert over hvordan han ble behandlet av den profilerte TV 2-journalisten Fredrik Græsvik. Nå beklager TV 2.

BEKLAGER: TV 2 beklager oppførselen til Fredrik Græsvik. Foto: Vidar Ruud / NTB
BEKLAGER: TV 2 beklager oppførselen til Fredrik Græsvik. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi beklager at henvendelsen ble sendt fra journalisten overhodet. Det var ikke dekning for slike påstander, og er dermed brudd på våre egne rutiner. Vi er svært bevisst på makten media har, og forstår godt at TV 2s henvendelser var veldig belastende, sier redaksjonssjef for utenriks i TV 2, Aslaug Henriksen.

- Når det gjøres feil, skal selvfølgelig også media være raske til å beklage det. Derfor har vi også beklaget og understreket at det ikke var dekning for påstandene, overfor dem som mottok henvendelsen.

Fredrik Græsvik oppgir til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken.

Mediekritikk

Eirik Furuseth var på ferietur i Italia, men fulgte med på det dramatiske nyhetsbildet og skytingen hjemme i Norge. Lørdag kveld stilte Furuseth, på sin private Facebook-konto, spørsmål ved TV 2s dekning av nyhetene rundt relasjonen mellom den siktede og Arfan Bhatti, som andre medier dekket. Deriblant Dagbladet og VG.

Ikke lenge etter at han hadde publisert innlegget ble Furuseth kontaktet av TV 2-journalist Fredrik Græsvik. Græsvik er en profilert journalist i kanalen, og har blant annet jobbet mange år som USA-korrespondent for TV 2.

Da meldingene tikket inn fra Græsvik, ble Furuseth svært forbauset, og stilte spørsmål ved Græsviks hendvendelse.

- Jeg ble sjokkert og tenkte først: «Hva er det her?». Jeg skjønte umiddelbart at han nå var sint for mediekritikken jeg hadde ytret på Facebook, forteller Furuseth til Dagbladet.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Skal ha hatt kontakt

I etterkant av masseskytingen i Oslo sist lørdag, ble det gjort en kartlegging av nettverket til den siktede gjerningsmannen Zaniar Matapour. Etter det Dagbladet kjenner til skal Matapour skal ha hatt kontakt med Arfan Bhatti.

Flere medier, blant annet VG, skrev lørdag kveld at de to ble stoppet i en bil i nærheten av de islamfiendtlige organisasjonen Sians demonstrasjon på Stovner i Oslo. Det skal ha vært grunnen til at Matapour ble kalt inn til bekymringssamtale med PST i mai.

Jon Christian Elden, forsvarer til Matapour skrev dette til TV 2.

- Jeg har forstått av PST sin pressekonferanse at de mener min klient satt i samme bil som Bhatti en gang i april måned, og at de setter dette i sammenheng med en protest mot Sians koranbrenning. Jeg ser ikke bort fra det, da de tidligere er naboer. Min klient ble verken anmeldt eller arrestert under bilturen så langt jeg er orientert om, skrev John Christian Elden i en epost til TV 2.

SKJERMDUMP: Dette er deler av meldingsutvekslingen mellom Græsvik og Furuseth.
SKJERMDUMP: Dette er deler av meldingsutvekslingen mellom Græsvik og Furuseth. Vis mer

Mottok henvendelse

Furuseth oppgir at han mottok en rekke meldinger fra Græsvik samme kveld. Dagbladet har sett korrespondansen mellom partene. Græsvik ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Aslaug Henriksen, redaksjonssjef for utenriks i TV 2.

I meldingene Dagbladet har sett, sier TV 2-profilen at han har tatt skjermdumper av det han omtaler som trolling av skeive og muslimer fra Furuseth Facebook-side.

- Det finnes ikke et rasistisk eller homofobisk fnugg i min kropp. Det er så langt unna sannheten som man kan komme. I den grad jeg er kritisk til islam, er dette i så fall knyttet til enkeltes holdninger til homofili, sier Furuseth til Dagbladet.

Græsvik skriver til Furuseth at han har kontaktet både arbeidsgiveren hans og håndballklubben han er trener for. Arbeidsgiveren hans mottok en mail natt til lørdag. Mailen som skulle til håndballaget kom ikke frem.

FURUSETH: Eirik Furuseth ble sjokkert da han åpnet meldingene fra TV 2-profilen Fredrik Græsvik. Foto: Privat
FURUSETH: Eirik Furuseth ble sjokkert da han åpnet meldingene fra TV 2-profilen Fredrik Græsvik. Foto: Privat Vis mer

- Græsvik hevder umiddelbart at han er i dialog med arbeidsgiveren min og håndballklubben som min ni år gamle sønn spiller for, og som jeg er pappa-trener for. Det var helt sprøtt. Jeg ble fullstendig satt ut, og jeg ser på dette som ren trakassering.

I meldingsutvekslingen er Furuseth tydelig overfor Græsvik at han kommer til å offentliggjøre samtalen mellom dem.

Sendte svar

Daglig leder i Finasco, Pål Tverdal bekrefter at han fikk en henvendelse fra Fredrik Græsvik. Søndag kveld svarer Tverdal på mailen, og legger både Fredrik Græsvik og Eirik Furuseth på kopi.

I mailen skriver Tverdal blant annet at TV 2 retter her svært grove anklager mot en ansatt i Finansco, og legger til at han mener alvorlighetsgraden i eposten økes av tidspunktet den ble sendt.

- Vi i Finansco har nulltolleranse for disse type holdninger. Det virket derfor veldig rart dersom en vår annsatte skulle ha kommet med slike påstander Græsvik skriver i eposten. Hele henvendelsen virket useriøs, derfor var det viktig for meg å få en klarhet fra Græsvik og TV 2 hva som lå bak henvendelsen, sier Tverdal til Dagbladet.

Savner beklagelse

Eirik Furuseth sier til Dagbladet at han har savnet svar fra TV 2 i etterkant av meldingene fra Græsvik.

- TV 2 oppgir at de har beklaget overfor din arbeidsgiver - mener du at det ikke er godt nok?

- Ikke ett sekund. TV 2 har svart daglig leder i Finansco, en kollega og en kamerat av meg, som visste at det ikke var hold i Græsviks påstander. Jeg har ikke fått noen unnskyldning. De har beklaget «intervjuforespørselen» overfor Finansco, men dette var ingen intervjuforespørsel verken til meg, Finansco eller idrettslaget, slik jeg ser det.

Furuseth oppgir til Dagbladet at han søndag kveld sendte mail til TV-ledelsen. Tirsdag fikk han svar fra utenrikssjef i TV 2 Aslaug Henriksen, viser mailkorrespondansen Dagbladet har fått tilgang til.

I mailen som ble sendt tisdag formiddag, skriver Henriksen til både Furuseth og arbeidsgiver, med både Fredrik Græsvik og Olav Sandnes på kopi «Hei, Jeg er utenrikssjef i TV 2-nyhetene og har blitt kjent med at en av mine medarbeidere har bedt om et intervju, og at denne forespørselen ikke har blitt godt mottatt. Vi har hatt dialog med Fredrik Græsvik om dette, og konstaterer at henvendelsen er brudd med våre rutiner, og at det ikke er dekning for påstandene i henvendelsen. Græsvik burde ikke rettet denne henvendelsen til arbeidsgiver, uten en slik dokumentasjon. Dette beklager vi. Mvh Aslaug C. Henriksen, Utenrikssje

Furuseth oppgir at han er skuffet over at han ikke har mottatt en beklageslse fra Græsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer