TV 2 beklager Tusviks au pair-stikk

NRK-profil Live Nelvik har au pair, påstår komiker Sigrid Bonde Tusvik overfor 400 000 «Sofa»-seere. Det stemmer ikke.

SOFA: I TV2-programmet «Sofa» ser kjente personer på norsk TV i sine respektive stuer. Sigrid Bonde Tusvik hadde dette å si om Live Nelvik i tiende episode. Video: NRK / TV2. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nei, jeg har ikke au pair. Jeg har derimot hatt au pair i en kort periode. Nå har jeg vaskehjelp to ganger i måneden, hvis Sigrid ikke sa det også, skriver NRK-profil Live Nelvik i en sms til Dagbladet.

I det personlige NRK-programmet «Lives oppdragelsesferd» utforsker trebarnsmor Nelvik den moderne foreldrerollen med utgangspunkt i sin oppvekst på 80-tallet. I avsnittet «Hamsterhjulet», tar Nelvik for seg tidsklemma som preger mange foreldres hverdag.

AKTUELL: I NRK-programmet «Lives oppdragelsesferd» utforsker trebarnsmor Live Nelvik den moderne foreldrerollen med utgangspunkt i sin oppvekst på 80-tallet. Foto: NRK
AKTUELL: I NRK-programmet «Lives oppdragelsesferd» utforsker trebarnsmor Live Nelvik den moderne foreldrerollen med utgangspunkt i sin oppvekst på 80-tallet. Foto: NRK Vis mer

- Live Nelvik har au pair

Når komiker Sigrid Bonde Tusvik ser denne episoden, som en av profilene i TV 2-programmet «Sofa», påstår hun bastant overfor makker Lisa Tønne at Nelvik får hjelp på hjemmebane.

- Jeg har ikke au pair som live Nelvik. Jeg må se hvordan hun takler sin hverdag, sier Bonde Tusvik i siste episode av «Sofa».

- Hvor er au pairen, spør Tusvik.

- Det var du som sa at hun har au pair, sier Tønne.

- Hun har det, svarer Tusvik.

Se klippet øverst i saken.

Seinere beskriver Bonde Tusvik au pair-påstanden som «fakta» overfor Tønne. Ifølge tall Dagbladet har hentet fra TV 2, har 414 000 nordmenn sett den aktuelle episoden av «Sofa».

TV 2: - Beklager

«SOFA-PROFILER»: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Foto: TV 2
«SOFA-PROFILER»: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Foto: TV 2 Vis mer

Nelvik avviser altså dette overfor Dagbladet. Mandag spurte Dagbladet derfor Sigrid Bonde Tusvik om:

  • Hun har en kommentar til det Nelvik forteller?
  • Hvorfor hun påstår noe som ikke stemmer?
  • Vil hun rette det opp i neste «Sofa»?

Sigrid Bonde Tusvik har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sender imidlertid følgende uttalelse:

- «Sofa» er et program hvor kjendisene setter sine skråblikk og humoristiske kommentarer på de ulike TV-programmene som de ser hver uke. I dette tilfellet har TV 2 viderebrakt en opplysning som ikke medfører riktighet. Selv om «Sofa» er et humorprogram, har vi et ansvar i så måte. Vi beklager selvsagt overfor Live Nelvik, skriver Dahl i en e-post.

Dagbladet har spurt redaksjonssjef i NRK for «Lives oppdragelsesreise», Eirik Sandberg Ingstad, samt prosjektleder for programmet, Guri Skavlan, om Nelvik hadde au pair i perioden da «Lives oppdragelsesreise» ble spilt inn. NRK-sjefene har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

Presseetisk vanskelig

Norges kanskje fremste ekspert på presseetikk, tidligere leder av Krinkastingsrådet og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, forteller på generelt grunnlag at saken berører minst to av punktene i pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten.

- Punkt 2.3 som pålegger pressefolk å vise åpenhet om forhold som kan være relevant for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet. Og punkt 4.3, som ber pressen om ikke å framheve personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende, skriver Kokkvold i en e-post til Dagbladet.

Dersom Nelvik hadde hatt au pair da programmet ble laget, hadde det vært relevant å inkludere i «Lives oppdragelsesferd», mener han.

- Fordi det er relevant for det programmet handler om. At hun har hatt au pair, er ikke en relevant opplysning. Det er et privat forhold og er ikke relevant for saken eller programmet, skriver Kokkvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer