TV 2 ber Brenna legge ransbok på is

Johnny Brenna og hovedvitne i Munch-saken (40) vil fortelle om ransmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I fjor sommer skrev krimekspert i TV 2 og tidligere politispaner Johnny Brenna kontrakt med forlaget Damm om et bokprosjekt om det norske ransmiljøet. Med på laget er også et hovedvitne i Munch-saken - den såkalte Østfold-mannen (40) og journalist Kjetil Østli fra Aftenposten.

Boka skal ta for seg utviklingen av det norske ransmiljøet, sett gjennom øynene til en politispaner og en med tilknytning til det kriminelle miljøet.

- Da det i mai 2006 ble kjent at Brenna sluttet i politiet for å starte i TV 2, kontaktet vi ham, fordi vi tenkte at han kanskje hadde noen interessante historier å by på. Kjetil Østli sa ja til å føre boka i pennen i august. Først snakket vi om en bok med utgangspunkt i Brenna, som har fulgt ransmiljøet i Norge gjennom 20 år og sett utviklingen fra nærmest guttestreker til det brutale NOKAS-ranet, der en politimann ble drept, sier sjefredaktør for fakta og dokumenter i N.W. Damm & Søn, Ane Vallevik Håbjørg, til Dagbladet.no. 

- Etter hvert ble det tydelig at boka også trengte flere perspektiver. Flere personer ble kontaktet med tanke på å bidra, men vi fikk dårlig respons. 40-åringen var den første som sa ja, forteller Vallevik.

Ba om å bli løst fra kontrakten

Partene hadde et første møte i desember, og ble enige om standardkontrakter. Men i februar, samme måned som ankebehandlingen av Munch-saken startet i Borgarting lagmannsrett, ba Brenna om å bli løst fra kontrakten.

- Han følte nok at det var riktig å holde distanse inntil denne saken var ute av verden, sier Håbjørg. Onsdag skulle det ha vært et nytt møte med partene for å gjøre opp status i prosjektet, men møtet ble avlyst på kort varsel.

TV 2-ledelsen innrømmer overfor Dagbladet.no at det er de som har bedt Brenna legge prosjektet på is. De mener at så lenge han har et ansettelsesforhold til dem og Munch-dommen ikke er rettskraftig, men anket til Høyesterett, bør boka vente.

VIL BIDRA I BOK: Men arbeidsgiver TV 2 synes det ville være uklokt av Johnny Brenna å skrive ransbok nå. Foto: Lars Myhren Holand
VIL BIDRA I BOK: Men arbeidsgiver TV 2 synes det ville være uklokt av Johnny Brenna å skrive ransbok nå. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Uklokt

- Vi kan ikke stoppe noen bok. Johnny Brenna kan gjøre som han vil. Men så lenge han har et ansettelsesforhold til TV 2, og har hatt en rolle i Munch-saken, mener vi det er uklokt å drive med dette, sier fungerende nyhetsredaktør Niklas Lysvåg til Dagbladet.no.

Johnny Brenna har hatt mange roller i opprullingen av Munch-saken. Som politispaner hadde han 40-åringen som sin informant, og fikk informasjon fra ham i etterkant av ranet. Så sluttet Brenna i politiet og begynte som krimekspert i TV 2. Han ble deretter innkalt som vitne i lagmannsretten. Midt i det hele kommer altså bokprosjektet.


- Om han likevel fortsetter med bokprosjektet, vil det kunne få konsekvenser for hans engasjement i TV 2?

- Det må vi se på da. Du må jo spørre Johnny Brenna om hva han vil gjøre, sier Niklas Lysvåg.

Flere av de fast ansatte i TV 2 har skrevet bøker om sine spesialfelter tidligere, blant andre Fredrik Græsvik og Siri Lill Mannes.

Tidligst i 2008

Sjefredaktør Ane Vollvik Håbjørg i Damm synes det er synd om bokprosjektet ikke blir noe av.

TV 2 ber Brenna legge ransbok på is

- Skal man skrive bok om krimutviklingen, må man nødvendigvis ha sett den på nært hold. Det ville være synd om denne boka ikke kommer ut, jeg mener dette er et interessant og relevant tema for en bok. Jeg kan ikke forskuttere noen salgssuksess, men vi ønsker å nå ut til et bredt publikum, sier Håbjørg.

Boka har foreløpig kun en arbeidstittel, og manus er ikke ferdig. En eventuell bok vil tidligst komme ut i 2008.

Det 40-årige hovedvitnet som skal bidra i boka, ønsker ikke å kommentere saken. Han henviser til forlaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer