Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Linn Wiik

TV 2-bråket: Metoo-offer godkjente identifisering

- Jeg setter pris på at jeg ble spurt.

BRÅK: TV 2-journalist Linn Wiik viste et bilde på lufta av en tidligere TV 2-ansatt som har fått sparken for seksuell trakassering. Det er ikke ledelsen særlig fornøyd med. Foto: TV 2
BRÅK: TV 2-journalist Linn Wiik viste et bilde på lufta av en tidligere TV 2-ansatt som har fått sparken for seksuell trakassering. Det er ikke ledelsen særlig fornøyd med. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at TV 2-ledelsen har besluttet å ta programmet «Snakk med Linn Wiik» av lufta. Avgjørelsen ble tatt etter at programleder Linn Wiik identifiserte en tidligere TV 2-ansatt, som fikk sparken for grov seksuell trakassering, under sendingen forrige uke.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, fortalte Dagbladet i går at hun aldri ble konsultert om identifiseringen, og uttalte at beslutningen til programredaksjonen er uakseptabel, og stikk i strid med hennes og kanalens retningslinjer. Solbrække beskrev identifiseringen som en alvorlig svikt.

Ga tommel opp

Dagbladet har pratet med en av kvinnene som ble utsatt for seksuell trakassering av mannen som ble identifisert. Hun avslører at hun ble kontaktet av programredaksjonen i «Snakk med Linn Wiik» før sending.

- Jeg ble spurt på forhånd om jeg var komfortabel med at han ble brukt som eksempel i sendingen i forbindelse med kvinnedagen. Det var jeg, og jeg setter pris på at jeg ble spurt.

Under metoo-opprullingen de siste månedene er mediene kritisert for å beskytte sine egne. At TV 2 har fjernet den delen av sendingen hvor mannen ble identifisert, kan vitne om dette, mener hun.

- At TV 2 i ettertid klipper dette bort, oppfatter jeg som at de stiller andre krav i saker om sine egne enn når det for eksempel gjelder politikere, sier hun.

- Må ha hodet med oss

Dagbladet får bekreftet av «Snakk med Linn Wiik»-redaksjonen at de tok kontakt med kvinnen. Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, er ikke enig i påstanden til varsleren om at TV 2 stiller andre krav til egne.

- Som både menneske, kvinne og redaktør er jeg en stor tilhenger av #metoo, og det er på høy tid at samfunnet røsker opp ondet ved rota. Som redaktør er jeg opptatt av at presseetikkens grenser ikke tøyes for langt. Vi må ha hodet med oss, og ta beslutninger vi kan stå for, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

NYHETSREDAKTØR: Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NYHETSREDAKTØR: Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- På samme måte som de andre store riksmediene ikke har identifisert i denne saken, er det også TV 2s redaksjonelle linje. Dette er svært krevende vurderinger, og er noe av det mest alvorlige vi gjør innen presseetikken. Generelt er det mange forhold å ta stilling til i slike saker, som tidsperspektiv, konsekvens og omstendigheter rundt en person er for eksempel aspekter som vurderes.

- Konkluderer senere

- Hva tenker du om at programredaksjonen tar seg bryet med å kontakte andre om identifiseringen, men ikke deg?

- Nå må jeg først snakke med alle involverte, så får jeg konkludere senere, sier Solbrække, som legger til at det neppe skjer noe mer denne uka.

Per Edgar Kokkvold er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og tidligere leder av Kringkastingsrådet. Presseetikkeksperten mener det er riktig av TV 2-ledelsen å ta grep.

- Det er kritikkverdig at man i en kontroversiell sak ikke konsulterer sin egen redaktør. Alle med erfaring fra en redaksjon vet at man bør gjøre det. Har man vært nøye med å ringe til offeret bør man ringe redaktøren, selv om det er riktig å identifisere, sier Kokkvold.

ETIKKEKSPERT: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ETIKKEKSPERT: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Mediene skjermer

Han påpeker at det er redaktøren som har det fulle og hele ansvaret for publisert innhold. Samtidig mener Kokkvold at identifisering må kunne aksepteres i grove tilfeller.

- Mediene får stadig kritikk for å skjerme sine egne, og den situasjonen må de ikke komme i. Jeg støtter dem som mener at mediene skjermer sine egne. De har rett. Noe av det viktigste når mediene behandler metoo-saker er at man stiller seg spørsmålet: Er man snillere med egne enn andre, sier Kokkvold.

Dette har skjedd

I forbindelse med kvinnedagen sendte TV 2 en episode av programmet «Snakk med Linn Wiik», som tok for seg tematikk knyttet til merkedagen for likestilling, 8. mars.

For å sementere et poeng om hvorfor kvinnedagen fortsatt er aktuell, viste programleder Wiik bilder av menn som knyttes til de mange metoo-sakene og seksuell trakassering det siste halvåret. En tidligere ansatt som i fjor ble mye omtalt som en av dem som fikk sparken av kanalen for grov seksuell trakassering ble identifisert.

​TV 2-ledelsen valgte å fjerne innslaget fra episoden som lå ute på TV 2 Sumo. Deretter besluttet de å ta programmet av lufta, som en reaksjon på at de aldri ble spurt om identifiseringen. Programleder Wiik argumenterer med at det var en selvstendig redaksjonell avgjørelse, tatt på bakgrunn av alvorlighetsgraden til hendelsene.

Mannen som er identifisert har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!