Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- TV 2 er en primadonna-bedrift. Primadonnaer skal ledes og motiveres

Professor skulle gjerne sett at en markedsrettet bedrift som TV 2 brøt tradisjonen med mannlig toppleder.

SE HVA SOM SKJER: Olav Terjeson Sandnes er ny sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
SE HVA SOM SKJER: Olav Terjeson Sandnes er ny sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Onsdag morgen kom nyheten om at TV 2 har valgt ny leder: Olav Sandnes blir mediehusets nye sjefredaktør og administrerende direktør etter Alf Hildrum.

Dermed har TV 2 valgt sin femte mannlige leder på rad siden oppstarten i 1992.

Før valget av ny leder ble kjent etterlyste Johan Olaisen, professor i kompetanseledelse ved BI, en kvinnelig TV 2-leder hos Kulturnytt på NRK. Han mener fremdeles at TV 2 kunne tjent på å plassere en kvinne i det han omtaler som «en av Norges tøffeste lederjobber».

- Ja, å velge en kvinne kunne vært en fordel for en markedsrettet bedrift som TV 2. I årene framover kunne de ha profilert seg på at de hadde en kvinnelig toppfsjef, sier Olaisen til Dagbladet.

Primadonnaer Han trekker frem at kvinnelig lederskap står på dagsorden på en helt annen måte i dag enn forrige gang mediehuset valgte leder, og at det har blitt lettere å finne kvinner med relevant medie- og lederkompetanse.

- Så har vi jo den empatiske delen også, det er tross alt en primadonna-bedrift det er snakk om, der primadonnaer skal ledes og motiveres, sier professoren.

Når TV 2 først har valgt en mannlig leder, en med erfaring fra eieren Egmont og TV 2-styret, tror Olaisen at ledelsen har fokusert på å lande et trygt valg.

- Her har de valgt en med lang erfaring i media og internt i organisasjonen, og en som nok har god forretningsmessig forståelse for TV 2. Men da kan vi kanskje også forvente mer av det samme heller enn innovasjon og endring, reflekterer Olaisen.

- Finnes like gode kvinner Politikerne har også merket seg at TV 2 igjen velger seg en mannlig sjef.

- Det første som slår meg er at det blir nok en mann. Jeg trodde kanskje de skulle kikke litt i en annen retning nå, siden det har vært flere menn på rad, sier Frp's kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

- Synes du de burde valgt en kvinne?

- Det sier jeg ikke, men jeg tror det finnes kvinner som har like gode kvaliteter som det Sandnes har.

KUNNE TRENGT EN KVINNE: BI-professor Johan Olaisen skulle gjerne sett en kvinne som TV 2-sjef. Foto: BI
KUNNE TRENGT EN KVINNE: BI-professor Johan Olaisen skulle gjerne sett en kvinne som TV 2-sjef. Foto: BI Vis mer

Ap's kulturpolitiske talsmann Arild Grande mener mediebransjen generelt ville hatt godt av flere kvinner.

- Det gjelder ikke bare TV 2, det gjelder store deler av bransjen som er svært mannsdominert, sier Grande til Dagbladet.

Danske Hans J. Carstensen leder TV 2-styret som i dag har utpekt Sandnes som ny sjef.

- Vi har ansatt den beste kandidaten, uavhengig av kjønn. Utover det har jeg ingen kommentar, uttaler Carstensen i dag.

Én av tre er kvinner Kvinneandelen blant sjefredaktører, nyhetsredaktører og ansvarlige redaktører er bare 19,6 prosent, meldte nylig Dagens Næringsliv. Av 248 medlemmer i Redaktørforeningen med slike titler, er bare 48 kvinner. 29,6 prosent av medlemmene i foreningen er kvinner.

- Redaktørforeningen legger seg ikke opp i enkeltansettelser, men vi ser generelt at kvinner må motiveres sterkere til å søke toppstillinger, sier assisterende generalsekretær Reidun Nybø til Dagbladet i dag.

Hun påpeker at noen piler faktisk peker oppover. Andelen kvinnelige ansvarlige redaktører har økt fra 16,5 prosent i 2006 til 27 prosent i dag.

Olav Sandnes tar over sjefsstolen 5. januar. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen sier han ser frem til å samarbeide og konkurrere med Sandnes, som han kjenner godt fra før. Eriksen sier seg forøvrig enig i at det trengs flere kvinnelige medietoppledere.

LIKE GODE KVINNER: Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp, trodde TV 2 skulle se i en annen retning. Foto: Knut Falch/ SCANPIX
LIKE GODE KVINNER: Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp, trodde TV 2 skulle se i en annen retning. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media