<strong>AVVISER:</strong> Administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, avviser at TV 2 har fått noen fordeler på bekostning av konkurrentene. De vurderer nå å påklage vedtaket.
AVVISER: Administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, avviser at TV 2 har fått noen fordeler på bekostning av konkurrentene. De vurderer nå å påklage vedtaket. Vis mer

TV 2 får fordeler i bakkenettet

Fordi de eier RiksTV, mener tilsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BODY { MARGIN: 8px } .tr-field { FONT: x-small arial } (Dagbladet.no): TV 2 er en av de største aktørene i bakkenettet, samtidig som de også er på eiersiden i RiksTV og NTV.

Nå mener Post- og teletilsynet at TV 2 har fått bedre vilkår enn de konkurrerende kanalene i det digitale bakkenettet.

- Vilkårene som TV 2 har fått må endres, eller andre må få de samme vilkårene som TV2 . Grunnen til at kanalen har klart å ordne seg på den måten de har gjort, må antas å henge sammen med at de er en av eierne i RiksTV og NTV, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet til Dagbladet.no.

For lang avtale
Tilsynet vedtok i går å pålegge RiksTV /NTV likebehandling mellom TV2 og andre tilbydere .

Det er særlig to ting det reageres på:

1) Avtalen med TV 2 har urimelig lang levetid. Kanalen har sikret seg plass i bakkenettet helt fram til 2021, mens de andre kanalene bare har avtaler i et par-tre år.

2) Fra 2010 skal kringkasterne (Viasat, TVNorge og TV 2) kunne tilby sine kanaler i egne kanalpakker gjennom RiksTV. Men bare TV 2 har fått spesifisert vilkårene ved et slikt pakkesalg. Dette mener tilsynet gir TV 2 en klar konkurransefordel.

- Mindre pakker fra kringkasterne kan bidra til å øke valgmulighetene for betal-tv-kundene i bakkenettet, og det er bra. Men utvalget og prisingen bør i størst mulig grad reflektere etterspørselen og betalingsvilligheten hos kundene. Det vi reagerer på er at tilbudet om leverandørpakke i realiteten kun har kommet til etter påtrykk fra én aktør, i dette tilfellet TV2, sier PT-direktør Willy Jensen i en pressemelding.

Fornøyd konkurrent
Torstein Olsen i Post- og teletilsynet regner nå med at TV 2s konkurrenter vil forsøke å reforhandle vilkårene i sine avtaler med RiksTV.

- Vedtaket kan påklages Samferdselsdepartementet fram til 5. januar. Men selv om de klager vil vedtaket vårt gjelde fram til departementet eventuelt kommer fram til noe annet, forteller Olsen.

MTG-direktør Tor Fuglevik uttrykker stor glede over vedtaket.

-  PT har gitt en fortolkning av NTVs konsesjon, som fullt ut samsvarer med vårt syn - nemlig at TV 2 ikke skal få noen fordeler framfor konkurrenter selv om de sitter på eiersiden, sier Fuglevik til Dagbladet.no.

Benekter særbehandling
Espen Thorsby i RiksTV påpeker at dette er en kompleks sak.

- Har TV 2 fått bedre vilkår som følge av at de sitter på eiersiden i RiksTV/NTV?

- Overhodet ikke. Det vi forholder oss til nå er at tilsynet pålegger oss at vi skal forhandle med de andre kanalene om tilsvarende vilkår som er gitt TV 2. Det er også uproblematisk, og noe vi hele tiden hadde en plan om å gjøre.

Thorsby og RiksTV vil nå vurdere om de skal klage på vedtaket eller ikke.

<strong>KRITISK:</strong> Willy Jensen i Post- og teletilsynet. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX .
KRITISK: Willy Jensen i Post- og teletilsynet. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer