Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 får refs av Arbeidstilsynet: - Nulltoleranse på dårlig oppførsel

- Ansatte frykter represalier fra ledelse.

VIL BLI BEDRE: TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Dagbladet at ledelsen i kanalen nå tar tak i kritikken de har fått av Arbeidstilsynet.
VIL BLI BEDRE: TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier til Dagbladet at ledelsen i kanalen nå tar tak i kritikken de har fått av Arbeidstilsynet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at Arbeidstilsynet har varslet seks pålegg i etterkant av et tilsyn hos TV 2 i Bergen, hvor både teknologiavdelingen og avdelingen for sport og nyheter holder til, ifølge Dagens Næringsliv.

Der går det fram at de ansatte frykter for represalier fra ledelsen dersom de varsler om uheldige sider ved arbeidsmiljøet.

Bekrefter inntrykket Dagbladet har vært i kontakt med flere tidligere ansatte i kanalen, som i dag støtter opp om flere av funnene i Arbeidstilsynets rapport.

Andre tidligere TV 2-ansatte Dagbladet har snakket med, nyanserer synet og mener det er for dramatisk å snakke om en «fryktkultur».

De viser til at det er vanlig i TV 2 å gi ferske medarbeidere stort ansvar - så å si kaste dem ut på dypt vann, for så å belønne dem som klarer å svømme tilbake på land.

- Det er en av grunnen til at jeg selv har lyktes. Jeg trives med den måten å lære på - men det er klart det ikke er alle som gjør det, sier tidligere TV 2-journalist Jonas Bergh-Johnsen, som nå er fotballreporter i Discovery.

Forsøkt kommunikasjon Fagforeningsleder i TV 2, Henrikke Helland sier til Dagbladet at klubben i lengre tid har forsøkt å kommunisere til ledelsen det Arbeidstilsynet slår fast i sin rapport.

- Arbeidstilsynets funn er i samsvar med det vi har forsøkt å kommunisere til ledelsen tidligere. Ledelsen tar nå dette på høyeste alvor, og det er vi glad for. Det er gode prosesser internt nå for å endre på det som vil endre arbeidsmiljøet, sier Helland.

- Hvor lenge har dere kommunisert dette til ledelsen?

- Det er ting vi har tatt opp når det har oppstått, men i løpet av min tid som klubbleder har jeg opplevd en tiltakning av slike episoder, sier Helland som nå er inne i sitt tredje år som klubbleder.

- Blant tidligere TV 2-ansatte Dagbladet har snakket med, sier noen at ledelse ikke har tatt tak i problemene når de har blitt varslet om dem. Stemmer det?

- Det gjøres nå. Ledelsen tar tak i dette nå, og tar det på alvor, sier Helland. 

- Til DN sier du det er behov for en kulturendring. Er denne allerede i gang?

- Ja, den er i gang. Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn i mai, vi har fått rapportene på bordet og gått i gang med arbeidet.

- Høyt på agendaen Sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, forklarer overfor Dagbladet at kanalen nå vil sette fokus på å bli bedre.     

- Er det en fryktkultur i TV 2?

- I rapporten fra Arbeidstilsynet er ikke ordet fryktkultur nevnt et eneste sted. Det eneste vi med sikkerhet kan vite er at dette ligger tilbake i tid. TV 2 skal være et godt sted å jobbe, og de årlige anonyme medarbeiderundersøkelsene viser at det er det i all hovedsak for de aller fleste. Samtidig er det utvilsomt områder der vi skal bli bedre. Dette står høyt på agendaen i TV 2.  

- Har etablerte TV 2-profiler frikort til å oppføre seg som de vil mot yngre medarbeidere?

- Nei. I TV 2 er vi kollegaer, uavhengig av om vi er foran eller bak kamera. Det er nulltoleranse på dårlig oppførsel uansett hvor profilert eller dyktig man er, informerer han.    

- Igangsatt prosess På spørsmål om hva TV 2 helt konkret skal gjøre for å rette opp i forholdene, svarer Sandnes følgende:

- Vi har etter Arbeidstilsynet sin rapport igangsatt en prosess sammen med tillitsvalgte og verneombud. Blikket er tydelig rettet fremover, og vi har tro på at vi vil se gode resultater av dette arbeidet.

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeidstilsynet som ikke ønsker å kommentere innholdet utover det som framgår av rapporten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!