Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2 felt i PFU for Ottos monologer

- Jeg har sjelden følt meg så uvel.

PFU-DØMT: TV 2 ble felt for god presseskikk i forbindelse med Otto Jespersens jøde-monologer i Torsdagsklubben, da PFU hadde møte i dag. Foto: HENNING LILLEGÅRD
PFU-DØMT: TV 2 ble felt for god presseskikk i forbindelse med Otto Jespersens jøde-monologer i Torsdagsklubben, da PFU hadde møte i dag. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): PFU behandlet i dag Otto Jespersens mye omtalte jøde-monologer fra Torsdagsklubben. Og konklusjonen var klar: TV 2 har brutt god presseskikk.

Det var Senter mot antisemittisme, Det Mosaiske Trossamfunn og Dr. Imre Hercz som klaget TV 2 inn for PFU.

Brutt god presseskikk
PFU understreket at det skal være stor takhøyde for satire, og at enkelte utsagn som isolert sett kan anses som uetiske, må godtas i en satirisk kontekst. Men de pekte også på at det skal være strengere krav til god presseskikk, enn det er til jus.

Bekrivelsen av jødene i monologene ligger så tett opp til den formen som historisk sett har blitt benyttet for å legitimere jødeutryddelsen, at PFU mener TV 2 burde ha grepet inn og hindret at de formuleringene ble brukt.

Det er særlig når det gjelder Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, som handler om å vise respekt for menneskers egenart og identitet, at TV 2 har brutt god presseskikk, mener utvalget.

- Jeg har sjelden følt meg så uvel. Jeg satt og tenkte på hvordan ville Monty Python ville gjort dette. Deres film «Life of Brian» hadde både varme og humor. Men her er det så forferdelig vondt å oppleve disse programmene, sa PFU-medlem Ingeborg Moræus Hansen etter å ha sett de to monologene på video.

- Nådeløst og historieløst
- Jeg mener man kan spøke med jødeutryddelsen, men ikke på den måten man her gjør. Her bruker man ikke bare nazistenes språk, men det språket som gjorde holocaust og jødeutryddelsen mulig. Det er både nådeløst og historieløst samtidig. Jeg mener at hvis presseetikken skal ha noen mening, så må vi kunne sette en grense her, sa Per Edgar Kokkvold.

Informasjonssjef i TV 2, Marianne Røiseland, har ennå ikke fått uttalelsen fra PFU. Hun ønsker derfor ikke å kommentere saken før de har fått sett nærmere på den.

- Vi anerkjenner et vedtak i PFU. Men vi må se litt nøyere på dette, før vi går inn på denne saken, sier hun til Dagbladet.no.

Vanskelig sak
Selv om fellelsen var klar, mente flere av PFU-medlemmene at dette var en komplisert sak. Det ble også understreket av PFU-sekretariatets behandling av saken. Sekretariatet skriver vanligvis et forslag til vedtak, før saken behandles av utvalget. Men i spesielt vanskelige saker hender det at de konsulterer noen av medlemmene før de skriver innstillingen.

- Det kan skje i saker som de oppfatter som spesielt vanskelige og interessante, der utvalget så å si må pløye ny presseetisk jord. Og det har vi også gjort i denne saken, forklarte Per Edgar Kokkvold før PFU begynte å diskutere saken.

PFU-medlemmene John Olav Egeland og Henrik Syse ble derfor invitert til å diskutere sekretariatets innstilling på forhånd. Det endte med forslaget om å felle TV 2, som deretter ble vedtatt av PFU.

John Olav Egeland mener saken om jøde-monologene er annerledes enn tidligere satire-saker de har behandlet, der flere medier har blitt frifunnet.

-  Vi har behandlet saker om tegninger med temaet Midt-Østen, holocaust og det jødiske eller israelske folk, som vi har latt passere. Men hver sak må vurderes for seg. Det er ingenting i veien for å drive humor på dette området. Men etter min mening trer Otto her inn i naziuniform. Et sted slipper han satiren og blir hatefull. Han foretar en sammenblanding av jøder og israel som etter min oppfatning er langt over grensen for hva man kan akseptere i et normalt ordskifte, sa Egeland.

Beslutningen ble enstemmig vedtatt av PFU.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!