TV 2 felt i PFU for Ottos monologer

- Jeg har sjelden følt meg så uvel.

PFU-DØMT: TV 2 ble felt for god presseskikk i forbindelse med Otto Jespersens jøde-monologer i Torsdagsklubben, da PFU hadde møte i dag. Foto: HENNING LILLEGÅRD
PFU-DØMT: TV 2 ble felt for god presseskikk i forbindelse med Otto Jespersens jøde-monologer i Torsdagsklubben, da PFU hadde møte i dag. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): PFU behandlet i dag Otto Jespersens mye omtalte jøde-monologer fra Torsdagsklubben. Og konklusjonen var klar: TV 2 har brutt god presseskikk.

Det var Senter mot antisemittisme, Det Mosaiske Trossamfunn og Dr. Imre Hercz som klaget TV 2 inn for PFU.

Brutt god presseskikkPFU understreket at det skal være stor takhøyde for satire, og at enkelte utsagn som isolert sett kan anses som uetiske, må godtas i en satirisk kontekst. Men de pekte også på at det skal være strengere krav til god presseskikk, enn det er til jus.

Bekrivelsen av jødene i monologene ligger så tett opp til den formen som historisk sett har blitt benyttet for å legitimere jødeutryddelsen, at PFU mener TV 2 burde ha grepet inn og hindret at de formuleringene ble brukt.

Det er særlig når det gjelder Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, som handler om å vise respekt for menneskers egenart og identitet, at TV 2 har brutt god presseskikk, mener utvalget.

- Jeg har sjelden følt meg så uvel. Jeg satt og tenkte på hvordan ville Monty Python ville gjort dette. Deres film «Life of Brian» hadde både varme og humor. Men her er det så forferdelig vondt å oppleve disse programmene, sa PFU-medlem Ingeborg Moræus Hansen etter å ha sett de to monologene på video.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.