TV 2 fjernet Solskjær: - Uakseptabelt

Det har kommet kraftige reaksjoner etter TV 2 la ut en sak om Ole Gunnar Solskjær. Kanalen brukte nemlig et manipulert bilde der Solskjær var fjernet.

FJERNET SOLSKJÆR: Dette bildet ble publisert på TV 2 Sportens Facebook-sider onsdag. Til høyre for Ronaldo står egentlig Ole Gunnar Solskjær. Han er derimot fjernet fra dette bildet. TV 2 beklager, og sier det var en glipp. Foto: Skjermdump fra Facebook
FJERNET SOLSKJÆR: Dette bildet ble publisert på TV 2 Sportens Facebook-sider onsdag. Til høyre for Ronaldo står egentlig Ole Gunnar Solskjær. Han er derimot fjernet fra dette bildet. TV 2 beklager, og sier det var en glipp. Foto: Skjermdump fra Facebook Vis mer
Publisert

Manchester United tapte denne ukas kamp mot sveitsiske Young Boys. I etterkant av kampen har flere rast mot TV 2.

På onsdag hadde TV 2 en nettsak på der TV 2s eksperter stiller seg kritiske til Manchester United-manager, Ole Gunnar Solskjærs lederstil. Saken hadde tittelen «- Solskjær framstår ikke som den sterkeste lederen».

Det er derimot bildebruken til TV 2 som har skapt kraftige reaksjoner i sosiale medier. I saken fra TV 2 ble det brukt et bilde fra sidelinja i kampen der Ole Gunnar Solskjær sto.

Problemet er at Solskjær har blitt fjernet fra bildet som TV 2 publiserte. Det er altså manipulert.

TV 2 har i ettertid beklaget bildebruken, og sier de ikke hadde noen intensjon om å villede. Les uttalelsen fra TV 2 lenger ned i saken.

Medier24 omtalte saken først.

Kraftsalve

I kommentarfeltet på TV 2 Sportens Facebook-side har ikke reaksjonene latt vente på seg.

- Her bommer TV 2 Sporten grovt, å bruke retusjert bilde er en skandale og får saken i et helt annet lys enn det den faktisk er. En skandaløs vurdering av en seriøs kanal, skriver en bruker.

- Hva i alle dager driver dere med? Dere bør komme med en bedre unnskyldning enn dette. Det viser bare hvor useriøse dere er som aktører. Dere er en skam for alle som driver med dette, skriver en annen.

- Troverdigheten mistet dere for lenge siden, og dette var virkelig lavmål fra deres side. Så godt at dere ble fersket og måtte ut å beklage dette usmakelige innlegget, skriver en annen.

HER STÅR HAN: Dette bildet ble vist fram under TV 2s sending. Her ses det originale bildet, med Solskjær. Foto: Skjermdump «Champions League-frokost», TV 2.
HER STÅR HAN: Dette bildet ble vist fram under TV 2s sending. Her ses det originale bildet, med Solskjær. Foto: Skjermdump «Champions League-frokost», TV 2. Vis mer

- Grov og uakseptabel

Presseekspert, Gunnar Bodahl-Johansen, mener det er «farlig» å manipulere bilder, fordi det kan ha stor påvirkning på den journalistiske troverdigheten.

- Her er bildet brukt i en bestemt sammenheng for å fortelle noe om Solskjær. Da er det en grov og uakseptabel manipulering, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Han sier videre at slike avsløringer kan ha påvirkning på troverdigheten til journalistikken.

- Publikum kan sjelden kontrollere hva journalister driver med. Journalistiske arbeidsmetoder må publikum ha tillit til. Hver gang man gjør sånne ting så legger man seg litt åpen for at publikum kan tenke «Skjer det ofte?», sier Bodahl-Johansen.

BEKLAGER: TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, beklager bildebruken. Foto: TV 2
BEKLAGER: TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, beklager bildebruken. Foto: TV 2 Vis mer

TV 2 beklager

TV 2 beklaget i går at de brukte det manipulerte bildet.

- Vi så rett og slett ikke nøye nok på bildet, og det ble forvekslet med en reell situasjon fra kampen. Det var en «honest mistake», en desk-tabbe, ikke noe ønske om å villede. Et ekte pressefotografi har nå erstattet bildet på tv2.no. Vi beklager selvsagt at dette kunne skje, og går opp rutinene våre, men håper troverdigheten fortsatt er i behold, skriver TV 2 Sporten på Facebook.

TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Dette var sak i M24 (Medier24, journ.anm.) og Nettavisen i går, så vi anser oss for ferdige med å kommentere saken. Vi la oss flat - både en og to ganger - og lover å jobbe hardt og samvittighetsfullt for at det ikke skal skje igjen, skriver sportsredaktøren.

Bodahl Johansen mener det er helt på sin plass at TV 2 beklager, men tror likevel det kan ha påvirkning på troverdigheten til TV 2.

- Når dette blir kjent, så kan det naturligvis påvirke troverdigheten til TV 2. Det får folk til å tenke: «Har TV 2 gjort dette før?» Å beklage dette løser ikke det problemet, avslutter Bodahl-Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer