Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- TV 2 framstilte meg som døende rusmisbruker

- Jeg ble dolka i ryggen av Dorthe Skappel, sier Ingvar Ambjørnsen.

BERLIN (Dagbladet): En frisk og opplagt suksessforfatter tok imot et reportasjeteam fra TV 2, før romanen «En lang natt på jorda» ble presentert i månedsskiftet oktober-november i fjor.

Noen dager senere kom innslaget på «God kveld, Norge» med Dorthe Skappel. Under kanalens egenreklame for reportasjen, og først i programmet, het det at «Ingvar Ambjørnsen regner med å dø av rusmisbruk».

I fagbladet Journalisten, som kommer ut i dag, blir Ambjørnsen intervjuet om sine erfaringer med norsk presse. Han trekker fram TV 2-saken som noe av det verste han har vært utsatt for.

- Romanen handler om død, alderdom og kroppens forfall. Det var naturlig i denne settingen å spørre hva jeg tenker om mitt eget liv. Da svarer jeg selvsagt at hvis du ruser deg hver dag i tiår etter tiår, så kan du ikke regne med å bli så forferdelig gammel. Men jeg snakket virkelig aldri om meg selv som en døende rusmisbruker i Hamburg, sier Ambjørnsen til Dagbladet.

Fleipet med temaet

Etter at opptakene var gjort unna, gikk han på restaurant og hygget seg med journalist og kameramann fra TV 2.

- Jeg fleipet med at de for guds skyld ikke måtte gjøre et stunt med meg - slik at det nå ble meg, og ikke hovedpersonen i boka, som synger på siste verset. Vi lo alle sammen godt av denne absurde ideen. Men her skulle det gå troll i ord. Jeg har snakket etterpå med hun som gjorde intervjuet. Det var ikke hennes feil at noe slikt kunne skje. Det er andre som står for redigeringen, understreker forfatteren.

- Og du er overbevist om at det ikke var snakk om et arbeidsuhell?

DÅRLIG GJORT: - Her handlet en eller flere mennesker bevisst og med overlegg. Det var en føkk opp - enkelt   og greit dårlig gjort, sier forfatter Ingvar Ambjørnsen. Foto: LARS EIVIND BONES
DÅRLIG GJORT: - Her handlet en eller flere mennesker bevisst og med overlegg. Det var en føkk opp - enkelt og greit dårlig gjort, sier forfatter Ingvar Ambjørnsen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Det er klart de gjorde dette med overlegg, viten og vilje. Det sitter jo noen der og skriver disse innannonseringene. Her handlet en eller flere mennesker bevisst og med overlegg. Det var en føkk opp - enkelt og greit dårlig gjort.

Humrer av heroinsak

I samtalen med Journalisten sier Ambjørnsen at han stort sett blir behandlet pent av og i norske medier. Han humrer over en dårlig erfaring med Dagbladet på begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg ble invitert til å besøke den nye Aker Brygge sammen med en arkitekt. Vi skulle si hva vi syns om det nye stedet. Og begge var så positive til det vi så, at det ikke ble noen sak. Men under den hyggelige samtalen, nevnte jeg i en bisetning at jeg har tatt heroin en gang. «Aldri mer den dritten der», sa jeg. Et par dager senere ringte journalisten og ville ha meg til å godkjenne en artikkel, hvor det ble «avslørt» at jeg «tok heroin - skrev bok». Fordi jeg var uerfaren, gikk jeg med på å redigere vekk de verste misforståelsene. Selvsagt burde jeg ha avvist hele saken, ler han.

Voldsomme reaksjoner

- Hva slags reaksjoner fikk du på at du angivelig ligger for døden?

- Publikum reagerte med et voldsomt sinne over en kjent person som karakteriserer seg selv som rusmisbruker. For medlemmer av familier med rusbrukere, passer vellykkede folk dårlig inn i et slikt bilde. Det haglet inn med e-post. Reaksjonene var så sterke, at jeg ikke kan huske å ha vært utsatt for liknende.

- Og folk som kjenner meg, trodde jeg var blitt helt idiot. Andre mente at det måtte ha tørnet for Ambjørnsen. Det virket jo som om jeg selv hadde ringt TV 2 og foreslått at de kunne bringe budskapet om min umiddelbart forestående bortgang. I den situasjonen ville det bare blitt verre, om jeg hadde kontaktet en av avisene og stått fram med et dementi. Her kunne jeg bare ta tiden til hjelp, og håpe at inntrykket etter oppslaget ville gå over av seg selv.

- Har du hørt noe fra Dorthe Skappel etterpå?

- Nei, og jeg er slett ikke interessert i å høre noe. Denne saken er jeg ferdig med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media